Cos na zab.
Pyszna zapiekana owsianka z truskawkami i orzechami.
Bazę tej owsianki stanowią bezglutenowe płatki owsiane. W porównaniu ze zwykłymi płatkami owsianymi te są wyraźnie delikatniejsze i szybciej miękną pod wpływem wilgotnych dodatków. Organiczny krem kokosowy to 100% czysty miąższ kokosowy bez dodatków, który jest bardzo dobrym zamiennikiem mleka kokosowego (łatwo rozpuszcza się w wodzie). Pieprz świetnie podkreśla smak truskawek, ale jeśli dla Ciebie to zbyt ekstrawaganckie połączenie, możesz go pominąć. Owsianka nie zawiera glutenu, laktozy ani cukru. Z podanych ilości składników otrzymasz 6 porcji. Jedna porcja ma ok. 250 kcal. Owsiankę możesz upiec także w jednym większym naczyniu, np. do tarty:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
2. Posiekaj orzechy brazylijskie. Truskawki opłucz, usuń szypułki i pokrój owoce na małe kawałki.
3. W małym garnku zagotuj 1,5 szklanki wody mineralnej. Do wrzącej wody dodaj krem kokosowy. Zdejmij garnek z ognia i wymieszaj dokładnie krem z wodą.
4. W misce wymieszaj suche składniki: bezglutenowe płatki owsiane, odtłuszczony mielony len i posiekane orzechy brazylijskie.
5. Do miski z suchymi składnikami dodaj wodę z kremem kokosowym. Wymieszaj dokładnie.
6. Dodaj truskawki, pastę z wanilii, sól i (ewentualnie) miód. Wymieszaj.
7. Naczynka do zapiekania (tu: 6 naczynek o średnicy 11 cm) natłuść lekko nierafinowanym olejem kokosowym (olej można zastąpić masłem).
8. Przełóż masę owsiankową do naczynek. Masa powinna mieć grubość ok. 2 cm. Oprósz każdą porcję świeżo zmielonym pieprzem.
9. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.
10. Odstaw do ostygnięcia. Pieczoną owsiankę możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.


Komentarze