Cos Na Zab
''Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Wiele osób zwykle wybiera się na domówkę lub ją urządza. Na stołach najczęściej pojawiają się bardzo niezdrowe dania, dużo słodyczy oraz ciast. Głównie kupujemy słone przekąski - chipsy, orzeszki, tacos. Maczamy je w sklepowych dipach w słoiku i faszerujemy się sporą dawką konserwantów, barwników oraz polepszaczy smaku. Na stole leżą także różnego rodzaju ciasteczka (również ze sklepu) oraz stos cukierków. Wiele z tych produktów możesz zrobić sam w domu. Będą mniej kaloryczne, a i tak sprawdzą się jako świetne zakąski do wina czy szampana. Jeśli chodzi o dipy, to lepiej zastąpić je tymi własnoręcznie przygotowanymi. Jest do rodzaj zimnego, ale też gęstego sosu. Podaje się go zwykle w małej miseczce. Bazę niemal w każdym przypadku stanowią śmietana, jogurt lub twaróg. Wyjątkiem jest hummus . Od nas zależy z czym będziemy chcieli je połączyć. Najbardziej klasyczny jest dip jogurtowy z ziołami. Jeśli masz wszystkie składniki, to przygotujesz go dosłownie w niecałe 10 min.'' Poza tym mozesz przygotowac ciekawe zakaski:
Bruschetta
Składniki:
1 bagietka
oliwa
zioła prowansalskie
4 pomidory
ok. 15 czarnych oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Bagietkę pokrój na ukośne kromki. Wrzuć je na chwilę do pieca (5-10 minut - muszą się deliaktnie przyrumienić). Pomidory i oliwki posiekaj, wrzuć do miski, skrop delikatnie oliwą. Posyp ziołami i solą. Tak przygotowany farsz połóż na bagietkę. Jeśli chcesz, możesz zastąpić zwykłą oliwę, czosnkową. Dane nabierze dodatkowego aromatu.
Wytrawne ciastka francuskie
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
to co znajdziesz w lodówce i na półce (warzywa, ser żółty, cebula, orzeszki, słonecznik, rukola itd.)
zioła prowansalskie
sól
Przygotowanie:
Pokrój ciasto francuskie na małe kwadraty (ok. 5x5 cm). Na nie połóż ser i to na co masz ochotę lub znajduje się w twojej kuchni. Mogą to być warzywa, sos pomidorowy (lub ketchup), orzeszki itp. Piecz zgodnie z przepisem na opakowaniu ciasta.
Zawijana cukinia
Składniki:
szynka parmeńska
cukinia
oliwa
sól
Przygotowanie:
Pokrój cukinię na paski. Skrop ją oliwą i posól. Wrzuć na chwilę na patelnię grillową, podpiecz z obu stron. Po wystygnięciu zawiń raz z plastrami szynki parmeńskiej.
Salsa
Składniki:
świeża bazylia (może być też suszona)
5 pomidorów
1 duża cebula
1 papryka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Posiekaj pomidory, cebulę i paprykę. Podgotuj wszytko na małym ogniu przez 15 minut. Dodaj przyprawy. Na końcu wymieszać z posiekaną bazylią. Podawaj z nachosami. Jeśli wolisz ostrzejszą wersję, dosyp odrobinę chilli.
Nadziewane pieczarki
Składniki:
500 g pieczarek
200-300 g szynki lub innej wędliny
100 g sera żółtego
Przygotowanie:
Kapelusze pieczarek odziel delikatnie od reszty i umyj. Szynkę pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na tarce. Kapelusze wypełnij szynką i posyp serem. Zapiekaj ok 15-20 minut w 180 stopniach.
Guacamole
Składniki:
paczka solonych chipsów w kształcie "listka"
2 dojrzałe awokado
1 limonka/cytryna
1 czerwona cebula średniej wielkości
sól
sproszkowane chilli
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Awokado obierz i pokrój w drobną kostkę, wrzuć do miski. Limonkę przekrój na pół, sokiem z jednej połówki skrop awokado, resztę pokrój w cienkie plasterki (posłużą nam do ozdoby). Cebulę i czosnek posiekaj, dorzuć do awokado. Całość przypraw i dokładnie wymieszaj. Dorzuć odrobinę pietruszki (według uznania). Guacamole ułóż na chipsach i udekoruj limonką.
Smacznego!
Komentarze