Mieszaniec
Jesienno-zimowa sałatka z pęczakiem dlaczego nie? Wciąż odczuwam smak jesieni a i kalendarzowa zima trwa.
Składniki:
100 g ugotowanej kaszy pęczak
½ szklanki brukselki, pokrojonej w połówki
½ szklanki różyczek kalafiora
½ szklanki dyni, pokrojonej w kostkę 1x1 cm
2 łyżki oliwy z oliwek
Sok z ½ cytryny
Sól, pieprz cayenne
8 śliwek węgierek, pokrojonych w ćwiartki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sos:
1 łyżeczka chrzanu
1 ząbek czosnku, utarty
½ czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
1 łyżka miodu
2 łyżki octu jabłkowego
1/4 szklanki oliwy
sól
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, wysyp brukselkę, kalafior i dynię. Skrop oliwą, sokiem z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem cayenne. Zapiekaj 35 minut. Po upieczeniu wymieszaj ze śliwkami, pęczakiem i natką pietruszki. W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu. Sałatkę polej sosem.
Komentarze