Uwielbiam piec... a w szczegolnosci dla innych, ktorzy doceniaja kunszt wypieku, smak i wykonanie. Nie robie tego zawodowo ani w celach zarobkowych. To jest moja odskocznia, podobnie jak ogrod i zajmowanie sie roslinami. Od tak zostalo to ze mna, od tak utkwilo mi we krwi. Moje hobby. Jest i druga strona medalu - to jest najlepsza terapia, darmowa i wdzieczna. Dziele sie z Wami moim przepisem na udany biszkopt a cala reszta w gruncie rzeczy zalezy od trzech wyjatkowych skladnikow:

- wyobrazni 
- nastroju
- stanowczosci 

Zatem piecz sie biszkopcie:

5 do 6 srednich jajek 
1/4 szkl cukru
3/4 szkl maki 
1/4 szkl maki ziemniaczanej 


W kolejnosci nastepujacej:
- jajka oddzielamy zoltka od bialek, bialka ubijamy na sztywna piane a po 3 minutach dodajemy w odstepach po lyzce cukru
- po kolejnych 3 minutach dodajemy zoltka 
- koncowy etap to zmniejszenie obrotow i wmieszanie w kompozycje mieszanki mak 

Pieczemy gora dol 180C okolo 35 minut lub termo-obieg 170C do 46 minut


Po wystygnieciu, przed podaniem kremow solidnie namocz biszkopty - alkoholem, tylko sie przy tym nie upij. 

Smacznego.

Ponizej kilka tortow z mojej skromnej kolekcji. Inspiracja zawsze byla dla mnie pewna Pani, ktora robila torty na kazda impreze, jaka organizowalam. Niestety wyjechala ale przekazala kilka wskazowek i zawsze wiem do kogo napisac, gdy szukam inspiracji i pomyslu. Dziekuje Iwonka. Serdecznie polecam TORTY  na Dolnymslasku. 


,,Najlepszy sposób zachowania zdrowia – nie jeść, gdy się nie chce, i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia.’’


,,Żyj chwilą! Chyba, że chwila jest nieprzyjemna, w takim przypadku zjedz ciasteczko.’’


,,Posiłki mają ogromny wpływ na człowieka, choć wino szybciej uwidacznia swoje działanie, a jedzenie wolniej, ale równie skutecznie.’’


,,Na przyjęciu powinno się jeść mądrze, ale niezbyt dużo, i mówić dużo, ale niezbyt mądrze.’’


Pozdrawiam

M.

Komentarze

Popularne posty