Uwielbiam piec... a w szczegolnosci dla innych, ktorzy doceniaja kunszt wypieku, smak i wykonanie. Nie robie tego zawodowo ani w celach zarobkowych. To jest moja odskocznia, podobnie jak ogrod i zajmowanie sie roslinami. Od tak zostalo to ze mna, od tak utkwilo mi we krwi. Moje hobby. Jest i druga strona medalu - to jest najlepsza terapia, darmowa i wdzieczna. Dziele sie z Wami moim przepisem na udany biszkopt a cala reszta w gruncie rzeczy zalezy od trzech wyjatkowych skladnikow:
- wyobrazni
- nastroju
- stanowczosci
Zatem piecz sie biszkopcie:
5 do 6 srednich jajek
1/4 szkl cukru
3/4 szkl maki
1/4 szkl maki ziemniaczanej
W kolejnosci nastepujacej:
- jajka oddzielamy zoltka od bialek, bialka ubijamy na sztywna piane a po 3 minutach dodajemy w odstepach po lyzce cukru
- po kolejnych 3 minutach dodajemy zoltka
- koncowy etap to zmniejszenie obrotow i wmieszanie w kompozycje mieszanki mak
Pieczemy gora dol 180C okolo 35 minut lub termo-obieg 170C do 46 minut
Po wystygnieciu, przed podaniem kremow solidnie namocz biszkopty - alkoholem, tylko sie przy tym nie upij.
Smacznego.
Ponizej kilka tortow z mojej skromnej kolekcji. Inspiracja zawsze byla dla mnie pewna Pani, ktora robila torty na kazda impreze, jaka organizowalam. Niestety wyjechala ale przekazala kilka wskazowek i zawsze wiem do kogo napisac, gdy szukam inspiracji i pomyslu. Dziekuje Iwonka. Serdecznie polecam TORTY na Dolnymslasku.
,,Najlepszy sposób zachowania zdrowia – nie jeść, gdy się nie chce, i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia.’’
,,Żyj chwilą! Chyba, że chwila jest nieprzyjemna, w takim przypadku zjedz ciasteczko.’’
,,Posiłki mają ogromny wpływ na człowieka, choć wino szybciej uwidacznia swoje działanie, a jedzenie wolniej, ale równie skutecznie.’’
,,Na przyjęciu powinno się jeść mądrze, ale niezbyt dużo, i mówić dużo, ale niezbyt mądrze.’’
Pozdrawiam
M.
Komentarze