Mieszaniec


„Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem.” 
– Hipokrates

Obecnie jesteśmy w trakcie ulepszania Naszych koktajlow owocowo - warzywnych. Ale dzis nadszedl Nasz co tygodniowy nawyk... wzbogacanie wartości odzywczych w Naszym ukladzie trawiennym... brzmi nieciekawie? Jak najbardziej rozsadnie. Pamiętajcie  ze to bardzo wazne co i jak spozywamy. Jednym z moich ulubionych dan jest prosta i smaczna salatka, bo dobra na wszystko. Byc moze dlatego jestem mega fanem salatek. Prezentuje dzis bardzo prosty przepis na smaczny zestaw zdrowych składników i apetycznego efektu koncowego. 

Jajeczny Mix

Skladniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w lodeczki
- natty pietruszki 
- ogorki kiszone (nie konserwowe) ok. 4 szt pokroic w kosteczke
- ser soltó starty (gouda lub podlaski) ok 1/2 szklanki
- cebulka 1 srednia, pokrojona w piorka 
- jogurt naturalny plus domowy majonez, odrobina soli i szczypta pieprzu 

Smacznego!

Troszke cos doodad na temat serow. W Polsce żółte sery pojawiły się za sprawą holenderskich osadników, którzy pokazali jak w przetwórstwie mleka pójść o krok dalej, przedłużając tym samym przydatność nabiału. Obecnie produkowanych jest wiele gatunków inspirowanych holenderskim doświadczeniem, wzbogaconym o regionalne zwyczaje. Z czasem zaczęto u nas produkcję serów typu holenderskiego – z pięknymi dużymi dziurami oraz francuskiego. Podlasie to region przodujący w produkcji serów. Najlepszym przykładem jest Ser Podlaski o delikatnym, lekko kwaśnym smaku. Ser Podlaski produkuje się od 1968 r., korzystając ciągle z tej samej receptury i dbając o to, by ser smakował tak samo, jak ponad 40 lat temu. Co za tym idzie, nie stosuje się w produkcji Sera Podlaskiego jakichkolwiek środków chemicznych, czy też tłuszczów, które nie pochodziłyby z mleka. Również na Podlasiu produkuje się polski Ser Gouda. Nie mamy się czym wstydzić, zyskał dobrą opinię konsumentów z Unii Europejskiej, został naszym towarem eksportowym i staje w konkury z Gołdą produkowaną w Niemczech. Im starsza jest Gouda, tym wyraźniej smakuje. Smak i aromat ewoluują od łagodnego do mocnego korzennego. Młoda Gouda (sześciotygodniowa) jest miękka, idealnie nadaje się do sałatek i zimnych dań, średnio stary ser (półroczny) sprawdza się jako dodatek zapiekanek czy tostów. Stary ser jest twardy, dlatego też najlepiej nadaje się do tarcia. Holenderskie oryginały z powodzeniem zastąpić można polską Goudą. Młodą goudę możemy dodać do fondue.



Komentarze

Popularne posty