Mieszaniec
Quinoa z Ciecierzyca, Ziolami i dressingiem
cytrynowo-tahiniowym
SKŁADNIKI:
Sałatka
1 filiżanka quinoa, opłukana w durszlak o drobnej siatce
2 szklanki wody
1 puszka (15 uncji) ciecierzycy, spłukana i odsączona, lub 1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy
1 ½ cup z grubo pokrojonego szpinaku dziecięcego
½ szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
½ szklanki posiekanej świeżej kolendry (lub dodatkowej pietruszki)
⅓ szklanka posiekanej zielonej cebuli (tylko zielone części)
⅓ kubek rozdrobnionej fety
⅓ cup toasted pepitas (łuszczone nasiona dyni)
Sos cytrynowy tahini
¼ szklanki oliwy z oliwek
3 do 4 łyżek soku z cytryny do smaku
2 łyżki tahini
1 duży czosnek goździkowy, tłoczony lub mielony
½ łyżeczki morskiej soli morskiej
Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Smacznego!
Komentarze