Zdrowe Podejscie

            Wigilia juz niebawem. Nie mozemy sie doczekac spotkania z bliskimi. Zdrowe podejscie do obecnej sytuacji z jaka sie zmierzamy gwarantuje Nam sukces dobrze spedzonego czasu z rodzina. Jeden z przysmakow na jaki najbardziej czekam jest kompot z suszu. Jego smak nie każdemu jednak odpowiada i właśnie dlatego mówi się, że do "wigilijnego kompotu po prostu trzeba dorosnąć". Ale z pewnoscia ma duzo wlasciwosci zdrowotnych. Okazuje się, że ten typowo świąteczny napój powinniśmy przygotowywać także w ciągu roku, ponieważ korzystnie wpływa na zdrowie i wspomaga odchudzanie. 
       ''Tradycyjny, wigilijny kompot przygotowuje się z trzech składników, dostępnych w sklepach przez cały rok - śliwek, gruszek i jabłek. Niektórzy dodają do niego również inne owoce, a także cynamon i miód, jednak podstawą zawsze są te same, trzy owoce. To właśnie im zawdzięczamy poprawę naszego metabolizmu. Dzięki dużej zawartości błonnika, kompot zmniejsza skutki świątecznego obżarstwa (np. uczucie ciężkości) i przyspiesza perystaltykę jelit. 

Najlepiej, gdybyśmy susz na kompot przygotowali we własnym zakresie. Kupne owoce mogą zawierać konserwanty, które niekorzystnie wpływają na smak i jakość kompotu. Jeśli brakuje nam czasu (owoce najlepiej ususzyć kilka miesięcy wcześniej), można wybrać się na zakupy do sklepu z ekologiczną żywnością. Choć zapłacimy kilkanaście złotych więcej, nasz kompot będzie pełen witamin, szczególnie A, B, C, E i K. Wigilijny napój jest też bogatym źródłem potasu, magnezu i żelaza. Suszone śliwki zawierają pektyny, które zapewniają uczucie sytości i wspomagają pracę układu pokarmowego. Popijając kompot w czasie kolacji z pewnością zjemy znacznie mniej. Suszone gruszki ułatwiają odkwaszenie organizmu, a jabłka poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.'' 

Tradycyjny kompot z suszu powinien zawierać trzy rodzaje suszonych owoców – jabłka, śliwki i gruszki. Niektórzy jednak nieco wzbogacają jego smak, dodając cynamon, kardamon czy miód. Jednak cały sekret działania kompotu z suszu opiera się na tych trzech składniach i ich cudownych, prozdrowotnych właściwościach.
- Suszone owoce są doskonałym źródłem cennego błonnika, który przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie. Popijając kompot z suszu w trakcie posiłku, nie odczujemy skutków obżarstwa, ponieważ poprawi on perystaltykę jelit. Oczywiście, nie zapobiegnie on tyciu, jeśli zjemy za dużo, ale na pewno zredukuje nieprzyjemne uczucie dyskomfortu w przewodzie pokarmowym. 
- Wigilijny kompot z suszu to także źródło cennych witamin (np. witamin z grupy B, witaminy E czy K). 
- Suszone owoce są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza polifenoli, które poprawiają przepływ krwi, usprawniają pracę przewodu pokarmowego, zmniejszają uszkodzenia oksydacyjne i ryzyko wystąpienia wielu chorób. 
- Suszone owoce są źródłem potasu, który ma bardzo dobry wpływ na pracę serca. Kompot z suszu reguluje poziom cukru we krwi, może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi, a także zmniejszyć stan zapalny. Zawierają również magnez, który także reguluje pracę serca. 
- Suszone śliwki są naturalnymi środkami przeczyszczającymi, a więc picie kompotu z suszu zapobiegnie zaparciom po wigilijnej wieczerzy. Jako świetne źródło przeciwutleniaczy, suszone śliwki mogą zapobiegać chorobom serca i nowotworom.
- Suszone owoce zwykle zawierają znaczne ilości naturalnych cukrów. Dlatego też nie ma sensu słodzić wigilijnego kompotu.

Pozdrawiam! 




Komentarze

Popularne posty