Mieszaniec

Lekkostrawny kuskus to kaszka nadająca się zarówno do dań obiadowych, jak i deserowych. Jej przygotowanie jest niezwykle proste – kuskus wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Ma dużo błonnika, więcej białka niż kasza perłowa lub ryż i może być spożywany przez osoby cierpiące na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, gdyż nie podrażnia żołądka. Wartość energetyczna kuskusu jest zbliżona do wartości wszystkich produktów zbożowych – 100 g kuskusu zawiera 360 kcal. Zawartość białka jest nieco wyższa niż w innych zbożach (13 g). To prawie dwa razy więcej niż w kaszy perłowej czy białym ryżu. Warto pamiętać, iż jest to białko niepełnowartościowe, powinno więc łączyć się kuskus z produktami mięsnymi lub mlecznymi, aby organizm mógł je w pełni wykorzystać.
Kuskus zawiera około 72 g węglowodanów i jedynie 1 g tłuszczu. Ilość błonnika to 5/100 g  produktu. Gruboziarniste kasze zawierają go więcej. 

Bajecznie 

Składniki: 
- kuskus
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kozi ser
- pęczek pietruszki
- pomidorki koktajlowe
- pół czerwonej cebuli
- garść czarnych oliwek
- sól i pieprz
- łyżka majonezu i łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie)


Komentarze

Popularne posty