Mieszaniec

Miętowa sałatka z granatu

''Fascynujące połączenie dojrzałego granatu i mięciutkiej sałaty lodowej ze świeżymi ziołami prosto z ogródka. Porcja dla 4-6 osób. Ta błyskawiczna sałatka da Ci prawdziwy zastrzyk energii, jeśli musisz długo siedzieć przed komputerem lub pracować w ogrodzie – ale też jeśli po prostu przyjmujesz u siebie gości w piękny, słoneczny dzień. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj łyżką w dużej misce. Sałatka jest równie pożywna, jak danie obiadowe albo przystawka serwowana na przyjęciu w ogrodzie.''

Składniki:
1 sałata lodowa, pokrojona na długie paski
1 granat wraz z miąższem i nasionami
2 łyżki stołowe nasion sezamu
4 łyżki oleju sezamowego tłoczonego na zimno
3 łyżki świeżo posiekanego szczypiorku
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/2 łyżeczki drobno zmielonej soli himalajskiej (czarnej lub różowej)
szczypta niewielkich, świeżych listków mięty
Każdą porcję udekoruj kilkoma pekanami, co zapewni śliczny kolor i przyjemne chrupanie w ustach.

Sól to chyba najstarsza i najbardziej znana przyprawa stosowana przez nas do podniesienia walorów smakowych przygotowywanych potraw, ale także do jako substancja przedłużająca ich trwałość – mówi Beata Prusińska, dietetyczka Naturhouse. Występuje także jako składnik wielu gotowych produktów spożywczych czy mieszanek przypraw – jest bardzo powszechnie stosowana, a można wręcz powiedzieć, że jej nadużywamy.

Liczne badania potwierdziły, że stosowanie dużych ilości soli szkodzi zdrowiu – zaczęto ją nawet nazywać „białą śmiercią”. Udowodniono, że osoby nadużywające tej przyprawy mają wyższe ciśnienie tętnicze. Naukowcy odkryli także, że im mniej jej w diecie, tym niższe ryzyko wystąpienia zawału serca. Nadmiar soli obciąża nerki, a nawet może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy typu 2, otyłości czy nowotworów. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by dzienne spożycie nie przekraczało 5 g (płaska łyżeczka) – Polacy spożywają jej jednak trzykrotnie więcej.




Komentarze

Popularne posty