No to pieczemy!

Klonowe Muffinki

12 muffinów

Dzięki miękkiej i delikatnej konsystencji, te słodkie babeczki smakują wysmienicie! Możesz zamienić zalecane z przepisu składniki na ulubione owoce w miejsce mieszanych jagód. Przechowywać muffiny po upieczeniu w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni.

Skladniki:

- (240g) pszennej pełnej lub bezglutenowej * mąkai 
- ¾ łyżeczka (2g) proszek do pieczenia
- ¾ łyżeczka (2g) soda oczyszczona
- ¼ tsp (2g) soli
- 1 łyżka (14 g) olej kokosowy lub masło niesolone, stopione i schłodzone
- 1 duże jajko, temperatura pokojowa
- 1 łyżeczkę (15 ml) wyciągu z wanilii
- syrop klonowy ½ c (120 ml)
- ½ c (120g) jogurt grecki beztłuszczowy
- ½ c (120ml) mleka beztłuszczowego
- 1 ½ c (210g) mrożonych jagód mieszanych 

Jak to robimy?
Podgrzej piekarnik do 180°C i lekko obsyp semolina 12 standardowych misek muffinowych przy użyciu wczesniej niegotowanego sprayu do gotowania.
W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sode oczyszczona i sól. W dużej misce wymieszaj razem olej kokosowy lub masło bez dodatków, jajko i wanilię. Wymieszaj syrop klonowy i jogurt, dokładnie wymieszaj, aż nie pozostaną duże grudki. Alternatywnie pomiędzy dodawaniem mieszaniny mąki i mleka mieszaj aż do włączenia poprzez dodanie mąki na poczatku jak i na koniec. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, dodaj mieszaninę mąki w 3 równych częściach i mleko w dwóch równych częściach. Delikatnie rozłożyć jagody.
Podziel ciasto między przygotowane miseczki do pieczenia muffin i piecz w temperaturze 180°C przez 29-33 minuty... lub dopóki patyczek nie zostanie wyciągnięty ze środka bez ciasta. Okay, upieczone. Co dalej? Ostudzić i skonsumować. Smacznego! 



Komentarze

Popularne posty