Hashimotka to Ja!

Tak, jak juz wiecie, naleze do zespołu z zadan specjalnych, gdzie jak sie okazuje wiekszosc rzeczy z listy zakupów musze drastycznie ukrucic, inne zas wykreslic a jeszcze innym poddac sie bezwzględnie. Chcecie poznac szczegóły? Prosze bardzo. A za dni kilka przedstawie wam program treningowy dla Hashimotek. 

Co należy wyeliminować na zawsze?
- wszelką przetworzona żywność:
- cukier - w każdej postaci: gotowe ciastka, torty, czekolada, desery, lody, krakersy, biszkopty, paluszki, chipsy, chrupki, płatki śniadaniowe typu corn flakes, chocapic, cini minis - czytajmy składy, jeśli znajdziemy tam "cukier" (szczególnie na pierwszych paru miejscach) nie kupujmy [how sugar affects your brain?
- oleje roślinne (przede wszystkim rzepakowy, słonecznikowy), margaryny - zawierają tłuszcze TRANS, toksyczne dla naszego organizmu. Również należy sprawdzać składy pod względem "oleju roślinnego".  
- gluten, pszenica, chleb, makaron, bułki - wszelkie pieczywo. Cząsteczka gliadyny, czyli białka budującego gluten ma podobną budowę do komórek tarczycy. Kiedy jemy gluten - np. pieczywo to po częściowym strawieniu gliadyna dostaje się przez komórki jelit do krwiobiegu, a nasz system odpornościowy odczytuje ją błędnie za komórkę naszej tarczycy i wysyła przeciwciała, aby zniszczyć tą cząsteczkę.
- dodatku glukozy, fruktozy, cukru trzcinowego, maltodekstryny, syropu glukozowofruktozowego - to wszystko zwykły cukier pod różnymi nazwami [pod jakimi nazwami kryje się cukier?
- ketchup, majonez, musztarda, gotowe sosy z marketu zawierające oleje roślinne, cukier, ocet spirytusowy
- fast foody
- soja jest najczęściej genetycznie modyfikowana
- przetworzone mięso: szynki, pasztety, kiełbasy, parówki, gotowe kotlety mielone, burgery, gotowe krokiety - bardzo mało w nich mięsa, a bardzo dużo stymulujących 
- gotowych przypraw typu vegeta - duża ilość soli i wzmacniaczy smaku
- zupki chińskie, sosy w proszku, ciasta w proszku...
- orzechy arachidowe (ziemne), a także masło z tych orzechów - powszechnie uważa się, że jest zdrowe, zawiera bowiem trochę witamin i minerałów. 
- piwo- zawiera gluten
- gazowane napoje typu cola, pepsi, sprite, oranżada, napoje energetyczne z barwnikami, wzmacniaczami smaku, cukrem 
- glutaminian sodu, ocet spirytusowy, jajka w proszku, benzoesan sodu, konserwanty, barwniki, sztuczne aromaty, gluten, białko sojowe, soję
- nabiał: mleko, jogurty, twarogi, śmietana, sery żółte, pleśniowe 
- kukurydza - przetworzone zboże, drażni jelita, powoduje stan zapalany, nieszczelność jelit, co drażni układ odpornościowy

Co jeszcze warto wyeliminować? -na okres 30 dni
- produkty, które wchodzą w reakcję krzyżową z glutenem (mają do niego podobną budowę molekularną i nasz organizm może reagować na nie podobnie jak na gluten): inne zboża: amarantus, gryka, ryż, proso, owies, kukurydza, tapioka, quinoa, konopie (np. białko, mąka z konopii), kakao (w tym czekolada i produkty zawierająca kakao), kawa. 
- warzywa psiankowate: ziemniaki, pomidory, bakłażany, papryka, przyprawy: chilli, papryka słodka, pieprz, gorczyca w tym musztarda   
- rośliny strączkowe: bób, ciecierzyca, fasola, groch, soczewica, soja, orzechy arachidowe, karob - po okresie eliminacji, jeśli nie mamy problemów z jelitami, ponieważ rośliny strączkowe zawierają bowiem lektyny, które mogą powodować stan zapalny jelit, a tym samym stymulować atak przeciwciał na tarczycę, ponadto zawierają fermentujące węglowodany pogarszając stan jelit  
- alkohol     
- ograniczenie ilości spożywanej fruktozy 
- inne: sezam, soja, drożdże   
- jajka  
- spiryna, ibuprofen -niesteroidowe leki przeciwzapalne
- stewia i inne słodziki 
- przyprawy takie jak: gorczyca, papryk słodka, papryka chilli, kolendra, koper włoski, kminek, gałka muszkatołowa 
- wszystkie ziarna i orzechy: np. pestki dyni, słonecznika, kasztany, siemię lniane, orzechy włoskie, nerkowca, migdały i wszelkie przetwory typu mąki, ciasta z ich dodatkiem

Czego unikać? 
- mięsa z supermarketu, zawiera antybiotyki i hormony
- herbaty zielonej, czerwonej, białej i czarnej - zawierają fluor, który niszczy naszą tarczyce
- jaj z chowu klatkowego, ściółkowego - najlepiej kupować z wolnego wybiegu, eko
- suszonych owoców, bakalii z dodatkiem dwutlenku siarki lub innego konserwantu
- warzyw i owoców z pestycydami
- jedzenia w puszce, np. tuńczyk czy pomidory

W pierwszym momencie zalamalam sie... ale sa tez pozytywy... bo 

Co jeść do woli?
- mięso: pieczone, gotowane, smażone, grillowane, domowe wędliny, kabanosy bez dodatkow (np. drobimex w tesco, konspol w biedronce), szynka parmeńska, boczek, drób, wieprzowina, dziczyzna, ryby: np. śledź, dorsz, łosoś, pstrąg, makrela, wszelkie owoce morza, podroby np. wątróbka
- rosół na kościach - bogate źródło witamin i minerałów
- jaja, ale po okresie eliminacji - świetne źródło tłuszczy, witamin i minerałów
- awokado!  - kolejne idealne źródło tłuszczy
- kawa, kakao, karob - po okresie eliminacji, mogą powodować reakcje krzyżowe z glutenem i powodować zwiększony atak przeciwciał na naszą tarczycę
- świeży imbir, a także suszony jako przyprawa, herbata z imbiru - świetny w problemach z trawieniem - wzdęciami, mdłościami, a także pomocny przy przeziębieniach, idealny zamiennik pieprzu
- herbaty owocowe (napary, bez dodatku cukru, herbaty czarnej, sztucznych aromatów) i ziołowe - bez zbędnych dodatków
- warzywa - marchew, burak, cebula, dynia, por, kalarepa, ogórek, cukinia, bataty (słodkie ziemniaki), brukiew, botwinka, bób, czosnek, pietruszka, seler, cykoria, sałata rzymska, masłowa i inne rodzaje oprócz psiankowatych (a także ich przetworów jak koncentrat pomidorowy, ketchup, przyprawy: chilli, papryka słodka), u człowiek mogą powodować reakcję autoimmunologiczną (pomidory, tytoń, papryka, bakłażan, ziemniak -eliminacja na okres 30 dni). Warzywa można przetwarzać na dowolne sposoby, robić z nich konfitury, makaron (pociąć na paski lub przez spiromat) np. z cukinii, placki, chlebki, ciasta, chipsy, kremy, sosy, piec, gotować, dusić, smażyć...
- fermentowane warzywa i owoce: kiszone (nie konserwowe!) ogórki, cukinia, marchew, jabłka, herbata z kombuchy, kefir wodny, jogurt z mleka kokosowego - fermentacja wydobywa witaminy i minerały z warzyw i owoców, dostarcza nam mnóstwa zdrowych bakterii probiotycznych
- rośliny krzyżowe (kalafior, brokuł, kalarepa, rzodkiewka, gorczyca - również musztarda, chrzan, kapusta, rzepak, rzeżucha, rukiew) jemy tylko po obróbce termicznej, ponieważ zawierają goitrogeny, substancje osłabiające pracę tarczycy - kalafior, brokuł
- świeży kokos, wiórki kokosowe, płatki kokosowe, mąka kokosowa, olej kokosowy, krem kokosowy, mleka kokosowe, woda kokosowa - z kokosa można zrobić chyba wszystko! 
- suszone owoce, np. morele, mango, śliwki, banany, gruszki, truskawki - bez dodatku cukru, siarki, oleju roślinnego
- do słodzenia surowy miód (nie z supermarketu), cukier kokosowy, suszone daktyle, dobrej jakości syrop klonowy
- ocet jabłkowy (niepasteryzowany, nie taki typu Kamis z siarką, tylko fermentowany, dobrej jakości jest dostępny np. w Rossmannie, Ener Bio), kokosowy, winny, balsamiczny
- suszone warzywa: np. pomidory, cukinia, papryka
- świeże owoce - banany, truskawki, pomarańcze, grapefruity, cytryny, agrest, jeżyna, pozioma, malina, pigwa, porzeczka, dżemy, powidła, galaretki, konfitury - wszystko bez cukru i niepotrzebnych dodatków
- żelatyna, najlepiej wołowa, ma właściwości gojące jelita
- świeże i suszone zioła: bazylia, oregano, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, kurkuma, suszona cebula, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn, cynamon, suszony imbir, koperek, szczypiorek, pietruszka, kiełki (należy uważać m.in. na kiełki brokuła, zawierają goitrogeny)
- świeże i suszone grzyby np. pieczarki, kurki, maślaki, borowiki, podgrzybki
- smalec, masło klarowane (ghee), olej palmowy, dobrej jakości oliwa z oliwek, olej z awokado
- mąka kokosowa, bananowa, ararutowa - te trzy dozwolone są podczas eliminacji (protokołu autoimmunologicznego), a po okresie eliminacji wprowadzić możemy: mąkę z nasion konopii, z pestek dynii, migdałowa, z orzechów włoskich, nerkowców, lnianą (siemię lniane mielone odtłuszczone), z tapioki, żołędzi, kasztanów, z pestek słonecznika, sezamową i inne za wyjątkiem zbóż: pszennej, jęczmiennej, owsianej, orkiszowej  

Takze zabawa dopiero sie zaczyna. Pozdrawiam!

  

Komentarze

Popularne posty