Zdrowe Podejscie

Konsumenci często są zdezorientowani ustaleniami i rekomendacjami dotyczącymi odżywiania. Jako eksperci od treści niezbędne jest, aby naukowcy żywieniowi skutecznie się komunikowali. Czytając artykuly i ksiazki dochodze do wnisoku, ze chyba juz nic nowego nikt... nie wymysli Przedstawia sie tylko przypadki i daje zalecenia co jesc a czego unikac. A nauka o tłuszczach, proteinach itp tak naprawdę rozpoczyna sie w momencie, gdy   podsumowawszy swoje poczynania z organizmem i spozywanie smieciowego jedzenia prezentuje Nam nieco inny obraz. Rzeczywistość. Bo my tak uparcie brniemy do tego aby schudnac, zapominajac o tym jak bardzo czasami obciążamy lub obarczamy organizm. Dekady zaleceń dietetycznych koncentrują się na równoważeniu spożycia kalorii i wydatkach energetycznych oraz zmniejszaniu ilości tłuszczu. Zmniejszenie stężenia tłuszczów nasyconych jest kamieniem węgielnym zaleceń dietetycznych dotyczących zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Jednak dowody z badań obserwacyjnych i randomizowanych badań klinicznych pokazują, że zastąpienie nasyconego tłuszczu węglowodanami, specjalnie rafinowanymi, nie ma korzyści z ryzyka CVD, podczas gdy zastępowanie wielonienasyconych tłuszczów tłuszczem nasyconym lub węglowodanami zmniejsza ryzyko. Znaczna część badań wspiera unikalne korzyści zdrowotne wynikające ze wzorów dietetycznych i żywności, które zawierają roślinne i morskie źródła nienasyconych tłuszczów. Jednak po wielu latach skupiania się na dietach niskotłuszczowych, wielu konsumentów, producentów żywności i restauratorów pozostaje zdezorientowanych z powodu roli tłuszczów w diecie na ryzyko choroby i źródła zdrowych tłuszczów. Przesunięcie zaleceń żywieniowych w celu skoncentrowania się na dietetycznych wzorcach żywieniowych ułatwiłoby tłumaczenie opinii publicznej i potencjalnie zaradziłoby rozległym błędnym wyobrażeniom na temat tego, co stanowi zdrowy wzorzec dietetyczny. A my w tym wszystkim tak naprawdę tkwimy mega nieswiadomi  zieloni, pelni przekonania, ze dieta jest lepsza od zdrowych nawyków.

     Sposób, w jaki konsumenci uzyskują informacje o wartościach odżywczych, znacznie się zmienił w ciągu ostatnich dwóch dekad. Korzystanie z Internetu i mediów społecznościowych gwałtownie wzrosło, a obecnie są one jednym z wiodących źródeł informacji dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Być może ze względu na dostęp do większej ilości informacji niż kiedykolwiek wcześniej, w tym sprzeczne informacje o niepewnej i zmiennej jakości, wielu konsumentów jest bardziej zdezorientowanych niż kiedykolwiek wcześniej. Niestety. Faktem stalo sie, iz jesteśmy dalej nieswiadomi i brniemy w tym mniemaniu przez wiekszosc swojego zycia. W środowisku żywieniowym jednym z przykładów nieoptymalnej komunikacji między naukowcami a opinią publiczną jest ciągła demonizacja i ogólne unikanie tłuszczów w diecie co ma swoje znaczenie w postrzeganiu Naszych zachowan i przekladanie je na niezdrowe podejście. Skupienie się na zmniejszeniu całkowitej zawartości tłuszczu spowodowało zwiększenie spożycia rafinowanych węglowodanów i cukrów oraz unikanie pokarmów o dużej zawartości składników odżywczych, bogatych w zdrowe nienasycone tłuszcze,co tak naprawde nie sluzy Naszym organizma. Od zawsze wspominam o tym kazdemu kto zapyta, a zawsze zakladam, ze jestem tylko specjalista do spraw zywienia a nie dietetykiem - powinnismy zachowac proporcje w umiarze i zachowaniach, jakie Nam gwarantuja zdrowe nawyki. Bo w gruncie rzeczy wlasnie zdrowe nawyki sa przepustka do  docelowego podejścia opartego na odpowiednich relacjach miedzy Naszymi nawykami a podejsciem jakie mamy zamiar obrać. To naprawde nie jest trudne, naprawde warto docenic wlasne obligatoryjne stwierdzenie, iz nawyki staja sie Nasza codzienna rutyna. A zdrowie jest najważniejsze  Zatem dlaczego wciaz spozywamy smieciowe jedzenie jak mozemy zrobic jego alternatywe w domowym zaciszu. Zaoszczedzimy pieniadze, czas milo spedzimy bo mozemy zaangazowac w to Swoje pociechy a przy okazji zjemy smacznie, zdrowo i z mega smakiem. Warto zastanowic sie nad podejściem tym mega zdrowym. Nie mowie, ze macie sie przezucac na wegetrianizm lub odrzucac gluten jednak warto zjeść cos pożywnego, zdrowego, smacznego a przy tym bardzo wartosciowego. Zmienmy podejście, odnajdźmy siebie w tym gaiitiasie medialnej konspiracji konsumenckiej i zawalczy o lepsze jutro dla Naszych najblizszych.      




Komentarze

Popularne posty