Mieszaniec

Ta bogata w probiotyki dieta dietetyczna przyniesie Ci obfitość sfermentowanych warzyw i wspaniały napój do picia; bogate w składniki odżywcze i pełne pożytecznych bakterii, które naprawią trawienny ślad. Świetny dodatek do mięs i obfitych gulaszy, ponieważ ułatwia trawienie. I najlepsza część: możesz eksperymentować z różnymi warzywami, używając buraków, kapusty, brukselki, długiej fasoli, brokułów, kalafiora, rzodkiewki, marchewki lub dyni. Spraw, by było kolorowe!

Sfermentowana Mieszanka Roślinna w słoiku. 

Potrzebny bedzie sprzęt: 1-galon lub 4-litrowy szklany, emaliowany lub gliniany słoik, który będzie twoim słojem do fermentacji, małą płytką, która mieści się w słoju fermentacyjnym, małym szklanym słoik, wypełniony wodą

Składniki:
1 głowa kapusty, z grubsza pokroić
średniej wielkości buraki, w plasterkach
garść ząbków czosnku, obranych
inne warzywa, opcjonalnie: dynia, rzodkiewka, marchew, fasola długo
łyżeczka nasion kopru lub zioła koperkowego (świeże lub suche)
2 łyżki soli morskiej
filiżanka kefiru serwatkowego

Jak to zrobić?
Połącz wszystkie warzywa i włóż je do słoika do fermentacji. Ilość warzyw nie powinna przekraczać połowy znaku na słoiku. Napełnij resztę słoika filtrowaną wodą, serwatkę i dodaj sól. Ułóż małą płytkę na wierzchu i zanurz ją małym słoikiem (wypełnionym wodą, aby go schować).
W ten sposób warzywa zostaną zachowane, ponieważ nie chcemy, aby unosiły się i pleśnieją.
Pozostawić do fermentacji przez 1-2 tygodnie w temperaturze pokojowej. Będziesz wiedzieć, że mieszanka jest gotowa, gdy warzywa są miękkie i pikantne. Aby zatrzymać proces fermentacji, przenieś składankę do mniejszych słoików i trzymaj w lodówce; trzymają się dobrze przez tygodnie.

Powodzenia i Smacznego! 




Komentarze

Popularne posty