Mieszaniec

Dzisiaj nieco o kuskusie... ososbiscie uwielbiam ten przysmak! Jak i do czego go uzywac? Jakie wartosci w sobie ma? 

''Mianem „kuskus” określa się zarówno wyrób z pszenicy durum w postaci drobnych kuleczek, jak i przygotowane z niego tradycyjne danie północnoafrykańskie, podawane zwykle z gulaszem. Utarło się nazywanie kuskusu kaszą, jednak przy obecnych metodach wytwarzania bliżej mu do makaronu. Tradycyjnie kuskus przygotowywano z rozdrobnionych ziaren pszenicy durum, które obtaczano w mące. Obecnie przemysłowo produkuje się go z semoliny (mąki z pszenicy durum) i wody, czyli w rzeczywistości z ciasta makaronowego. Kuskus ma duże znaczenie w tradycji muzułmańskiej, gdzie jest symbolem szczęścia i dostatku. Dzielenie się nim oznacza otwartość na ludzi i przyjazne nastawienie. Jest elementem uroczystości rodzinnych, na których stanowi główne danie.Nazwa kaszy pochodzi od arabskiego słowa „keskes”, które odnosi się do naczynia, w którym przygotowuje się potrawę, lub od słowa „kaskasa”, co oznacza „tłuc, rozbijać”. Pochodzenie kuskusu nie jest do końca znane. Prawdopodobnie wywodzi się z tradycyjnej kuchni krajów północno-zachodniej Afryki: Maroka, Algierii, Tunezji i Libii, był popularny także w Senegalu i na Sycylii. Według historyków jego wytwarzanie rozpoczęli Berberowie około 200 lat p.n.e. W grobach z tego okresu znaleziono prymitywne naczynia przypominające te do gotowania kuskusu. Inna teoria wskazuje na IX wiek n.e. - na ten czas datowane są narzędzia do gotowania znalezione na terenie Algierii. Pierwszym pisanym dowodem na obecność kuskusu w kuchni jest XIII-wieczna książka kucharska.''

Łatwe i zdrowe przepisy to coś co każda z nas musi mieć w dobie obowiązującej mody eko i fitness. Prosze Was, jedzcie to na co macie ochote ale z rozsadkiem w tle. I nie idzie zgodnie z postepem a z wlasnym zapotrzebowaniem. Bo tak naprawde zdrowe niekoniecznie musi znaczyć niedobre. Przelam stereotypy i wypróbuj kuskus. Dzięki bogato dobranym składnikom sałatka z niego zrobiona powinna wszystkim przypaść do gustu. Polecam.

Mieszaniec

Skladniki:
150 g pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżki listków świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
KUSKUS
3/4 szklanki kuskusu
gorący bulion warzywny (lub woda)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
ORAZ
1 awokado
12 kosteczek sera feta
6 czarnych oliwek
5 łyżek orzeszków pinii
sok z 1/2 cytryny


Komentarze

Popularne posty