Pieczemy...

Marchewkowo - Jabłkowe Ciasto!

Składniki:
1½ filiżanki mąki pełnoziarnistej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczkę imbiru
¼ rodzynki rodzynki lub sułtanki
2 średnie (250g) marchewki (ok. 2 filiżanki, kiedy) 
1 średnie (160 g) jabłko, nieopieczone (ok. 1 filiżanki), starte
2 duże jajka
¼ szklanki makadamia lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
⅓ pithy miód
1 łyżeczka wanilii
1 łyżka nasion dyni (opcjonalnie)

Jak wykonac?
Nagrzać piekarnik do 170 stopni
Posmarowac i włożyć do blachy około 20 cm (8 cali) ciasto - okrągła lub prostokątna 
Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i imbir do dużej miski
Dodaj sultany, marchewkę i jabłko. Odłożyć na bok
W mniejszych miskach wymieszaj jajka, dodaj olej, miód i wanilię. Mieszaj aż dobrze beda połączone skladniki. 
Wlać mokre składniki do suchych składników i ostrożnie wymieszać, aż się połączą.
Wlać mieszaninę do przygotowanej blachy i piec przez 35-40 minut, aż szpikulec wsparty środkiem wyda się czysty.
Ostudzić przed podaniem. 

Smacznego! 


Komentarze

Popularne posty