Pani od Wypiekow

Espresso Crinkles

Składniki:
4,5 uncji mąki uniwersalnej (około 1 filiżanki)
1 1/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki niesłodzonego kakao
1 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli 
5 1/4 łyżeczki oleju rzepakowego
1 1/2 uncji niesłodzonej czekolady, posiekanej
1 łyżeczka granulek instant espresso
3/4 filiżanki cukru brązowego
3 łyżki jasnego syropu zbożowego
1 ½ łyżeczki ekstraktu wanilii
2 duże białka z... jajka

Jak to zrobić?

Krok 1
Wmieszaj mąkę, 3/4 szklanki sproszkowanego cukru, kakao, proszku do pieczenia i soli w średniej misce; wymieszać trzepaczką. Połączyć olej i czekoladę w małym rondlu i w niskiej temperaturze gotować aż czekolada stopnieje, mieszając caly czas. Dodać granulki espresso do patelni; mieszać!!!
Zdjąć z ognia. Wlać czekoladową mieszaninę do dużej miski; ostrożnie!!! Wymieszaj brązowy cukier, syrop i wanilię. Dodaj białka jajka, wymieszaj oczywiscie trzepaczką. Dodaj mieszaninę mąki do mieszanki jaj, mieszając delikatnie aż do połączenia. 
Polewa - schłdz przez co najmniej 2 godziny lub przez cala noc.

Krok 2
Podgrzej piekarnik do 350 °.

Krok 3
Wygniec ciasto na 1-calowe kulki. Posyp kulki pozostałą 1/2 szklanki sproszkowanego cukru. Umieść je w odległość 2 cali na 2 arkuszach papieru do wypiekow tzw. pergaminem. 
Piecz w temperaturze 350 ° przez 10 minut lub do momentu pęknięcia szczytów i prawidlowego ich ułożenia. 
Ciasteczka po 2 minutach wystaw lub poczekaj do momentu kiedy zupelnie sie ochłodza. 

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty