Mieszaniec

Jak co srode proponuje cos kolorowego, taki Nasz mieszaniec. Czy znacie mnie na tyle by ocenic co dzis jestem w stanie Wam zaprezentować? Mysle, ze nie! Zawsze staram sie zaskoczyc moich znajomych, a najbardziej tych najbliższych... w ramach tego zaskoczenia stwarzam tez sobie nastrój. Jak to wyglada? Coz... po pierwsze nastawienie, po drugie dobra muzyka w tle, składniki i fantazja.     

Arbuz & Arugula* 

Składniki:
1 mały lub średni arbuz 
1/8 szklanki czerwonego octu winnego
1 łyżka świeżo wyciskanego soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki oliwy z oliwek
4 filiżanki arugula*
1/2 szklanki kruszonego koziego lub sera feta

Dla cebuli kiszonej:
1/2 szklanki cienich plastrow czerwonej cebuli
1/2 szklanka octu jabłkowego
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru

1 łyżeczka całego czarnego pieprzu 

Jak to zrobie?
Kroimy arbuz w kawałki. 
W celu przygotowania cebuli marynowanej, delikatnie posiekać cebulę, używając mandoliny nawet. W małym rondlu połączyć pozostałe składniki i doprowadzić do szybkiego gotowania, a następnie usunąć z ognia. Umieścić plasterki cebuli w słoiku termicznym i wlać ciecz na równomierną warstwę. Cebula powinna się zmiękczyć w ciągu 15 minut, w zależności od grubości. W małej misce połącz czerwony ocet winny, sok z cytryny i sól. Powoli wymieszać w oliwie z oliwek, aż zostanie włączona. W misce do mieszania, delikatnie ubrać i arugula a następnie umieścić w misie. Zjedź na świeżo z rozgałęzionym arbuzem, rozdrobnionym serem i cebulami marynowanymi. 

Smacznego!

*Aragula to po prostu amerykańska nazwa rukoli. Tak naprawdę obie te nazwy określają roślinę Eruca vesicaria sativa. W Polsce również używamy nazwy rukola, chociaż mamy swoją: rokietta siewna.



Komentarze

Popularne posty