Pani od Wypiekow

Dzis, jak to bywa w niedziele nie mam obiekcji co do wypiekow. A co Wam moge polecic? Cos mega fajnego w smaku i wygladzie. Zatem ruszamy. Przepisy wszystkie, ktore Wam prezentuje sa znalezione i w wiekszosc wyprobowane. 

Ciasto Cytrynowe

Składniki:
Masło 1/2 kostki - temperatura pokojowa
2 1/2 szklanki cukru granulowanego
4 duże jajka, w temperaturze pokojowej
1/3 szklanki skorek z cytryny
3 szkl. mąki
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody do pieczenia
1 łyżeczka soli 
3/4 szklanki świeżego soku z cytryny
3/4 szklanki maslanki 
1 łyżeczka ekstraktu wanilii

Glazura
2 filiżanki cukru pudru
3 1/2 łyżki świeżego soku z cytryny

Jak to zrobic:
Rozgrzej piekarnik do 350 ° F.
Wysmarowac i posypac mąka 2 blaszki, w razie potrzeby wyłożenie dołu papierem pergaminowym.
Krem - masło i cukier granulowany w misce  mieszac mikserem elektrycznym aż do uzyskania lekkiego i puszystego kremu (około 5 minut). Nastepnie dodajemy jaja, po jednym i skórkę z cytryny.
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sode i sól do miski.
W innej misce połączyc nalezy 1/4 soku z cytryny, maślanke i wanilii. Alternatywnie dodaj mąkę i maślanke do ciasta, zaczynając i kończąc mieszaniną mąki. Podziel ciasto równomiernie między blaszki, wygładzając wierzchołki.
Piec 45 minut do godziny. Ostudź do 10 minut.
 W miedzy czasie połączyć 1/2 C granulowanego cukru i sokiem z cytryny 1/2 w małym rondelku, gotować na małym ogniu aż do rozpuszczenia sie cukru. Przelozyć ciasto z blachy i postawić na stojaku (najlepiej umieścić do góry nogami na stojaku, tak aby syrop został spryskiwany od spodu, ponieważ absorbuje polewe lepiej niż na wierzchołku).
Syrop cytrynowy na ciasto i poczekaj na ich ostygnięcie.
Glazura: Połączyć cukier i sok z cytryny w misce, wymieszać trzepaczką aż do gładkiej konsystencji.
Wlać powoli na wierzch ciasta i pozwolić, aby z rokosza oblewało boki.
Udekoruj 2 cytrynkami w plasterkach i kilkoma liścmi mięty, zgodnie z życzeniem.

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty