Hallowen'owe Smakolyki
Paluchy Czarownicy
Składniki /na 5 palców:
5 kromek chleba tostowego
masło orzechowe
dżem
5 migdałów
Z chleba tostowego ucinamy skórki i rozwałkowujemy bądź rozplaszczamy palcami jeżeli nie mamy pod ręką wałka.
Każdą z kromek smarujemy masłem orzechowym i zwijamy w osobny rulon. W każdym z ruloników odcinamy z jednej strony lekko boki tworząc trójkąty /patrz zdjęcie poniżej. Za pomocą masła orzechowego przyklejamy migdały tworząc ‚paznokcie’. Dół palca przyozdabiamy dżemem.
Bananowe Duszki
Składniki:
kiść bananów
miód
wiórki kokosowe
3 łyżki kakao + 3 łyżki oleju kokosowego
Banany przekrój na pół i schłodź je przez godzinę w zamrażarce. Obtocz je w miodzie, a następnie w wiórkach kokosowych. Kakao wymieszaj z olejem kokosowym, aby powstała czekoladowa polewa. Narysuj nią duszkom złowrogie twarze. Deser możesz serwować na tacce lub go na patyczki do szaszłyków.
Owocowy PajĄk
Składniki:
duże śliwki /jedna śliwka na jednego pająka/
ciemne winogrona
wykałaczki
rodzynki/migdały /na oczy i usta/
Upiorne Smoothie
Składniki (na jedną porcję):
szklanka mrożonych malin lub truskawek
1/3 szklanki wody
plasterek sera ricotta
plasterek kiwi
do dekoracji: świeże borówki, maliny, rodzynki, surowe kakao lub kolorowa posypka
Truskawki lub maliny zmiksuj z wodą i przelej na talerz lub do płaskiej miski. Na wierzch połóż plaster sera ricotta, a na niego plaster kiwi. Środek "oka" ozdób borówką lub rodzynkiem. Udekoruj cyklopa według własnej inwencji twórczej, możesz posłużyć się kolorową posypką.
Serowe MioteŁki
Składniki:
słone paluszki
ser żółty
szczypior
Jeżeli mamy ser żółty w kawałku kroimy go na cienkie plastry o szerokości ok 4-5 cm /patrz zdjęcie poniżej/.
W każdym plastrze zaczynając od jego polowy nacinamy cienkie paseczki. W tak ponacinany plaster zawijamy nasz paluszek i zawiązujemy całość szczypiorkiem.
Komentarze