Mieszaniec
Na szybkiego - czyli jak powstaja sałatki z tego co mamy w lodowce. Czasami brak mi pomysłu a moze poprostu wyobrazni. Bardzo czesto jednak podejmuje ryzyko i działam zgodnie z zasada - co mam to wkładam. W ten sposób powstaja moje skromne dziela do skonsumowania. Tym razem nieco odbieglam od typowych składników i zaszalalam. Wzbogacajcie swoje kubki smakowe i nie bojcie sie probwac nowych rzeczy.
Sałatka Truskawkowa ze Szpinakiem
Składniki:
- 3/4 szklanki surowego pekan
- 1/2 małej czerwonej cebuli - bardzo cienkie plasterki
- 10 uncji świeżego szpinaku - uwielbiam również mieszankę rukoli i szpinaku 50/50
- 1 kwarta truskawek - łuszczone i ćwiartowane (około 1 funta)
- 3/4 szklanki pokruszonego sera feta - kup fetę w stylu blokowym, nie rozdrobnioną; tekstura jest znacznie lepsza
Dressing czyli sos do sałatki :')
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 1/2 łyżki maku
- 1 1/2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1/2 łyżeczki koszernej soli
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
Smacznego!
Komentarze