Niedzielny Rarytas

Klasyczny polski sernik jest mocno serowy, delikatny i rozpływający się w ustach. Jako przysmak typowy dla kuchni polskiej, zyskał ogromną sławę i miliony wielbicieli - zupełnie zasłużenie. Z rodzynkami, z owocami albo bez - każdy musi go zrobić choć raz! Tym razem mamy propozycję przepisu na wyśmienity sernik bez pieczenia z jeżynową nutą! 

Jogurtownik z karmelem malinowym

SKŁADNIKI:

SPÓD

200 g dowolnych herbatników
70 g rozpuszczonego masła
MASA

50 g ricotty
200 g kremówki 36%
700 g jogurtu naturalnego
3 łyżki waniliowego cukru pudru
3 łyżki cukru pudru
3-4 łyżek zimnej wody
8 łyżeczek żelatyny
50 g malin
100 g cukru
30 ml wody
50 g kremówki 36%

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem dopieczenia. Herbatniki zmiksować w blenderze, przełożyć do miseczki, dodać rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszać. Gotową mieszanką równomiernie wyłożyć dno tortownicy i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. Po stężeniu boki tortownicy posmarować cienką warstwą oliwy.

Krok 2

Masa: żelatynę umieścić w niewielkim rondelku, zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na ok. 10 minut. Następnie podgrzewać ją na małym palniku do rozpuszczenia (cały czas mieszać) i odstawić do przestudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać jogurt w dwóch turach. Następnie wmieszać ricottę, a kiedy masa dobrze się połączy, dodać dwa rodzaje cukru pudru. Do przestudzonej żelatyny dodać 3-4 łyżki masy i energicznie wymieszać, a następnie przełożyć do pozostałej masy i dobrze zmiksować. Całość przelać na schłodzony spód z herbatników, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc. Kiedy sernik dobrze stężeje, wstawić go do zamrażarki na czas przygotowania karmelu.

Krok 3

Karmel: kremówkę umieścić w rondelku z grubym dnem. Maliny zmiksować blenderem na mus, dodać do kremówki i dobrze wymieszać. W osobnym rondelku z grubym dnem umieścić wodę z cukrem i podgrzewać mieszając do rozpuszczenia cukru. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć pozostawić bez mieszania i gotować do osiągnięcia złocisto-bursztynowego koloru (ok. 170ºC). Jednocześnie na niewielkim palniku podgrzewać kremówkę z malinami do osiągnięcia 80ºC. Kiedy masa karmelowa osiągnie pożądana temperaturę, ostrożnie i cały czas mieszając, dodać kremówkę z malinami (80ºC). Całość podgrzewać jeszcze przez chwilę. Następnie zdjąć rondel z ognia i odstawić do przestudzenia, mieszać co jakiś czas. Kiedy mieszanka ostygnie, wstawić ją na ok 10 minut do zamrażarki, aż zacznie gęstnieć. W tym momencie wyjąć z zamrażarki ciasto i przy pomocy łyżki ostrożnie pokryć wierzch jogurtownika gęstniejącym karmel malinowy. Całość ponownie wstawić do zamrażarki na ok. 15-20 minut. Przed podaniem ostrożnie zdjąć obręcz do góry, a wierzch ciasta udekorować malinami. Po zgęstnieniu malinowy karmel nadal będzie miał lekko płynną konsystencję.

dziekuje krainasosny


Komentarze

Popularne posty