Krotko i na Temat

A my dzis tutaj sobie wspominamy warzywka, tak wspominamy bo niektórzy zapewne juz dawno nie mieli w nawyku zjeść dobrych, świeżych warzyw.

''Istnieje przekonanie, że wszystkie warzywa i owoce pełnią bardzo ważną funkcję w żywieniu człowieka. Działają alkalizująco, są głównym źródłem potasu, który jest niezbędny do pracy serca, a większość z nich jest niskokaloryczna. Wpływ owoców i warzyw na zdrowie można jednak oceniać pod różnymi kątami, również takimi, o których nie mówi się dużo. Zdrowotne korzyści płynące ze spożywania warzyw i owoców znane są nie od dziś. Wśród najistotniejszych znajduje się między innymi zmniejszenie ryzyka chorób przewlekłych, takich jak nowotwory, choroby serca czy udary mózgu. Właściwości te, zawdzięczają wysokiemu poziomowi przeciwutleniaczy, czyli witaminie E, selenowi i manganowi, które naprawiają szkody wyrządzone przez wolne rodniki. Te z kolei, odpowiedzialne sa za powstawanie miażdzycy, raka, astmy, zawału serca oraz przyspieszają starzenie się skóry. O ile właściwości zdrowotne owoców i warzyw zostały już dobrze poznane, o tyle korzyści psychiczne wynikające z ich spożywania są tematem wymagającym dodatkowych obserwacji. Mimo to, powstaje wciąż wiele badań, które wykazują, że osoby jedzące owoce i warzywa rzadziej zapadają na depresję, są bardziej szczęśliwi, zadowoleni z życia, optymistyczni oraz mają wyższą samoocenę. W 2014 przeprowadzono 10- dniowy ekperyment, na podstawie którego stwierdzono, iż codzienne spożywanie owoców w tym okresie, zmniejszyło odczuwany przez uczestników niepokój (Smith & Rogers), a w 2013 zaobserwowano, że mężczyźni jedzący dwa kiwi każdego dnia, byli energiczni, pełni wigoru i chęci do działania.

Wszystkie wymienione do tej pory korzyści, świadczą bez wątpienia o tym, że spożywanie warzyw i owoców wiąże się z lepszym samopoczuciem czy zadowoleniem z życia. To jednak wciąż za mało, aby stwierdzić, że mają one wpływ na indywidualne odczuwanie dobrostanu psychicznego. Brakuje kilku kluczowych elementów. Czy wyższe spożycie warzyw i owoców wpływa na nasze zaangażowanie? Czy możemy dzięki nim, odnaleźć sens życia i sprawić, aby było miało ono cel? Czy staniemy się bardziej ciekawi świata i kreatywni? Od tych odpowiedzi właśnie, zależy to, czy za dobrym samopoczuciem kryje się coś więcej, a mianowicie ogólny dobrostan psychiczny. Zagadkę tą postanowili rozwiązać badacze z Nowej Zelandii, a wyniki ich pracy ukazały się w British Journal of Health Psychology. Eksperyment przeprowadzono na ponad 400 młodych osobach. Uczestnicy każdego wieczoru przez 13 dni z rzędu, zdawali relację z ilości spożycia przez nich warzyw i owoców oraz oceniali swoje doświadczenia, odnośnie odczuwanego dobrobytu, ciekawości i kreatywności tego dnia. Dla porównania zbierano także informacje o konsumpcji niezdrowej żywności, takiej jak słodycze i chipsy. Wyniki były jednoznaczne. Owoce i warzywa nierozerwalnie związane są z dobrostanem psychicznym, w tym z ciekawością i kreatywnością. Przy czym ciekawość, należy rozumieć przez poszukiwanie nowych umiejętności oraz uczenie się nowych rzeczy. Ciekawość wiąże się również z dobrym samopoczuciem, ponieważ koncentruje się głównie na działaniach, które dotyczą naszego celu i sensu życia. Kreatywność natomiast, obejmuje wyrażanie umiejętności artystycznych lub muzycznych, a także sprawia, że w naszej głowie tworzą się nowe pomysły.''


Komentarze

Popularne posty