Jak to jest z tym maslem orzechowym???

Masło orzechowe - o tak, pysznie zaczyna sie wstep... to dosc ciekawe rozwiązanie, które pomaga uniknąć monotonni w przygotowywaniu ciagle tych samych kanapek z serem i wędliną. A to przeciez tak smaczna i zdrowa przekąska, która dostarcza organizmowi wielu potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania substancji. Uwielbiam konsystencje, zapach i swiadomosc tego, iz jest tak dobre.  Zatem rozpocznijmy Nasza podroz, co daje jedzenie masła orzechowego?

Zacznijmy od tego, że jest to produkt spożywczy, który nie występuje w stanie naturalnym, a pochodzi wyłącznie z upraw. Jego nazwa wywodzi się stąd, że zjadane przez nas owoce dojrzewają w ziemi i z niej też są wydobywane. Poza tym surowe owoce wykorzystywane są w kuchniach świata jako warzywo, podczas gdy prażone oraz często osolone orzechy fistaszki, stanowią powszechnie znaną przekąskę doskonale komponującą się z zimnym piwem. Jednak my tego unikniemy i przejdziemy do kolejnego etapu. Jedzenie orzeszków jest dla ludzkiego organizmu naturalne. Oznacza to, że od zawsze były one obecne w diecie człowieka. Zaletą ich spożywania jest przede wszystkim dostarczanie dużej ilości wapnia i odpowiedzialnego za pracę układu pokarmowego błonnika. Poza tym masło zrobione z orzeszków zawiera sporo przeciwutleniaczy, a także „dobrych kwasów tłuszczowych”, które powinny się znaleźć w diecie każdego człowieka. Znany jest wpływ omawianych orzeszków na zdrowie serca, bowiem są bogate w kwas foliowy i witaminę E, która z kolei pozytywnie też oddziałuje na cerę. Fistaszki posiadają niski indeks glikemiczny, dlatego wskazane jest ich spożywanie przez diabetyków. Nie jest to jednak dietetyczny posiłek, ponieważ w 100 g produktu znajduje się aż 581 kcal, co nie oznacza, że powinno się ich nie jeść. Spożywanie orzeszków ziemnych może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, jeżeli zrobimy to z umiarem i rozsądkiem. Należy także pamiętać, że wiele produktów żywnościowych zawiera omawiane owoce, dość wspomnieć popularne batony zbożowe i ilość pojawiających się w książkach kucharskich przepisów z masłem orzechowym.

DLA NASZEGO CREATYWNEGO MYSLENIA CZY DLA PRAWIDLOWEGO FUNKCJONOWANIA?
O tym, że orzechy są dobre dla mózgu wiadomo już od dawna. Jednak nie każdy lubi chrupać je w ich naturalnym stanie. W takiej sytuacji dobrym zamiennikiem jest właśnie masło orzechowe. Orzeszki ziemne, z których jest wytwarzane są źródłem dobrych tłuszczy, dzięki czemu mózg jest rozbudzany i pobudzany do pracy na cały dzień. Masło orzechowe dodaje również energii, dlatego jest dobrym elementem śniadania dla dzieci, które wiele jej potrzebują, a także dla dorosłych, których czeka męczący dzień w pracy.

COS DLA UKLADU KRWIONOSNEGO
Może wydawać się to nieprawdopodobne, jednak masło orzechowe, które przez wiele osób uważane jest za powód nadwagi ma tak naprawdę liczne zalety dla układu krwionośnego. Regularne jedzenie – ale nie przejadanie się – masłem z dużą zawartością orzechów poprawia stan naczyń krwionośnych oraz mięśnia sercowego. Uelastycznia je i zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca. Dodatkowo zapewnia ochronę przed miażdżycą i zmniejsza ilość złego cholesterolu we krwi. Z tego powodu nie powinno zostać wykluczone z diety obniżającej cholesterol, lecz włączone do niej i jadane przynajmniej raz na dwa dni, na pełnoziarnistym pieczywie.

DLA AKTYWNYCH, O TAK 
Dzięki zawartości białka w maśle orzechowym może stać się ono niezbędnym składnikiem diety każdego sportowca lub osób aktywnych fizycznie. Białko jest niezbędne do budowania się masy mięśniowej oraz minimalizowania stresu. Zawarte w maśle białko ma zdolności redukcji związków odpowiedzialnych za tzw. stres oksydacyjny, który często towarzyszy osobom zajmującym się sportem. W związku z tym masło orzechowe w diecie sportowca, powinno być stałym elementem, ponieważ poza białkiem dodaje również energii, gdy ta jest już na wyczerpaniu po codziennym treningu.

Komentarze

Popularne posty