Krotko i na Temat

''Spirulina to niesamowita alga, bardzo silny antyoksydant i jeden z najwartościowszych naturalnych pokarmów, którego regularne spożywanie może mieć znaczący wpływ na poprawę kondycji  naszego organizmu. Można ją kupić w tabletkach, w płynie i sproszkowaną. Te lecznicze algi, to najnowszy hit wśród suplementów diety. Jest w 100% naturalna i naprawdę pomaga: spirulina leczy otyłość i nadwagę, nadciśnienie, cukrzycę, zwalcza zły cholesterol, działa przeciwnowotworowo i wzmacnia odporność - a to tylko niektóre jej zastosowania. Ze względu na typowo algowy smak (lekko słony) ja chętnie sięgam po spirulinę w proszku i dodaję ją do zielonych koktajli.  To właśnie mój pomysł na spirulinę. W towarzystwie aromatycznych i słodkich owoców jest mało wyczuwalna za to nadaje piękny niesamowicie zielony kolor. Spirulina w proszku to składnik, po który  sięgam szczególnie często w sezonie zimowym, gdy świeżych zielonych liści brak. Spirulina to jedno z najbogatszych źródeł (najbardziej skoncentrowana dawka) chlorofilu, białka i beta – karotenu  oraz kwasów nukleinowych spośród wszystkich pokarmów zwierzęcych i roślinnych! Spirulinę można wykorzystać w kuchni i dodawać ją do posiłków. To doskonały suplement diety, bo świetnie się wchłania i jest wysoce przyswajalny. Dobre na odchudzanie są koktajle ze spiruliną. Można ją dodawać w formie proszku do szejków warzywnych np. z brokułów, kiełków różnego rodzaju, selera, pora, kalafiora, brukselki, pietruszki, szpinaku czy kalarepy. Należy je odpowiednio doprawić, gdyż spirulina ma wyrazisty smak. Szejk owocowy ze spiruliną - dwa banany, ananas lub dwa mango - dwie szklanki wody - jabłko - spirulina w proszku (1 łyżeczka) Szpinak ze spiruliną - paczka szpinaku - czosnek - masło - sól i pieprz do smaku - spirulina w proszku (łyżeczka lub więcej) - ser topiony śmietankowy - 1 opakowanie 

Wlaściwości spiruliny:
-oczyszcza krew z toksyn i ją odbudowuje;
-hamuje wzrost grzybów (jak Candidia albicans) a jednocześnie dba o prawidłowy rozwój mikroflory bakteryjnej przewodu pokarmowego;
-doskonale odżywia organizm i często stosowana jest w leczeniu np. anemii (łatwo przyswajalne żelazo), idealna dla osób osłabionych i niedożywionych w każdym wieku – również dla dzieci;
-dzięki dużej zawartości chlorofilu oczyszcza wątrobę i nerki z toksyn;
-działa alkalizująco na organizm (odkwasza organizm);
-to idealny suplement dla osób uprawiających sport – spirulina jest bardzo bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka (składa się w 60% z białka). I tak np. 20g spiruliny to taka sama dawka protein jak spora porcja mięsa (białko spiruliny jest dużo lepiej przyswajalne), a w dodatku bez toksycznych produktów ubocznych które mogą powstawać podczas trawienia mięsa…i bez utraty niezwykle ważnej nie tylko dla sportowców energii na trawienie. 

Taka dawka spiruliny to duży zastrzyk składników odżywczych dla organizmu:
-pomaga w odchudzaniu – poprawia trawienie
-hamuje apetyt (dzięki zawartości fenyloalaniny) 
-spirulina jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych GLA, które są najważniejszym czynnikiem wpływającym na zmniejszenie wagi
-obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienia krwi
-poprawia pamięć i koncentrację
-działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, przeciwwirusowo.''

Osbiscie dodge do smoothies i dan na cieplo. 



Komentarze

Popularne posty