Mieszaniec

Sałatki i surówki to potrawy wykorzystujące warzywa i owoce. To zdrowe i odżywcze przystawki albo dodatki do dań głównych. Przyrządzenie ich jest proste i nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności. Wszyscy uwielbiamy je za możliwość improwizowania poprzez dodawanie do nich tego, co aktualnie znajduje się w kuchni. Obudź w sobie kreatywność, przygotowując sałatki i surówki dla swoich gości. Tradycyjne sałatki i surówki typowo obiadowe zazwyczaj mieszało się ze śmietaną, oliwą lub majonezem. Przygotowując wersje dietetyczne wyeliminowałam powyższe składniki i zastapiłam je odpowiednio: śmietanę i majonez jogurtem naturalnym, a olej octem balsamicznym lub jabłkowym. Oczywiście zdrowe tłuszcze są potrzebne, ale skoro mówimy tu o wersjach typowo dietetycznych, mało kalorycznych i maksymalnie odtłuszczonych, to konsekwentnie żadnych olejów nie będę w przepisach umieszczać. Powód jest jeden - są osoby, które przepisy traktują jak wyrocznię i może się okazać, że do każdej sałatki dodadzą oliwę, bo tak napisałam. A potem - ziarnko do ziarnka i zjemy więcej tłuszczu w ciągu dnia niż potrzeba. Dlatego zostawiam każdemu decyzję, którą sałatkę wzbogacić w niezbędne w codziennej diecie tłuszcze.  Wez cokolwiek masz w lodowce i wymieszaj a potem ze smakiem zjedz. 



Komentarze

Popularne posty