Mieszaniec

Jesienno-zimowa sałatka z pęczakiem dlaczego nie? Wciąż odczuwam smak jesieni a i kalendarzowa zima trwa. 

Składniki:
100 g ugotowanej kaszy pęczak 
½ szklanki brukselki, pokrojonej w połówki 
½ szklanki różyczek kalafiora 
½ szklanki dyni, pokrojonej w kostkę 1x1 cm 
2 łyżki oliwy z oliwek 
Sok z ½ cytryny 
Sól, pieprz cayenne 
8 śliwek węgierek, pokrojonych w ćwiartki 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sos: 
1 łyżeczka chrzanu 
1 ząbek czosnku, utarty 
½ czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę 
1 łyżka miodu 
2 łyżki octu jabłkowego 
1/4 szklanki oliwy 
sól

Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, wysyp brukselkę, kalafior i dynię. Skrop oliwą, sokiem z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem cayenne. Zapiekaj 35 minut. Po upieczeniu wymieszaj ze śliwkami, pęczakiem i natką pietruszki. W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu. Sałatkę polej sosem.


Komentarze

Popularne posty