Krotko i na Temat

Makarony – warto je odkryć na nowo, zwłaszcza że już roczne maluchy lubią moczyć w sosie świderki czy rurki. Zamiast spaghetti z pszennej mąki z obowiązkowym sosem pomidorowym i żółtym serem, które jest ciężkostrawne, można przygotować wiele przemyślanych wersji. Będzie to odżywczy i lubiany przez dzieci posiłek z misją – pomoże wprowadzić nowe warzywo lub przemycić mniej lubiane składniki w zmiksowanym sosie.
Domowy makaron czy lane kluski?

Jeden telefon do babci po przepis na domowy makaron, który suszył się niegdyś na prześcieradłach, i już mamy perspektywę porządnego obiadu. Jeśli robimy makaron w domu, część warto zamrozić. Razem z ugotowaniem zajmie to około godziny. Warto dokładnie zgłębić niuanse związane z ilością dodawanej wody ze względu na rodzaj mąki, czas potrzebny na odstanie i szybkość zagniatania, bo takie ciasto lubi szybko wysychać. Minusem domowych makaronów bywa ich twardość, jednak po dojściu do wprawy można samodzielnie przyrządzić także smaczny bezglutenowy makaron, mieszając kilka rodzajów mąki. Szybszą i raczej pewną alternatywą, idealną do zup, są lane kluski np. z żytniej mąki i jajek.

Sos do makaronu, czyli o przemycaniu cennych składników

Wybraliśmy wartościowy makaron, ale co dalej? To świetny sposób na przemycanie warzyw, które powinny być w diecie dzieci, a nie budzą ich entuzjazmu. Jest sposób na przyrządzenie cennych warzyw strączkowych: cieciorkę można zmiksować z sosem pomidorowym, a czerwoną soczewicę z mlekiem kokosowym.

Z makaronem można podać dziecku warzywa o randze super food – przygotowując sos szpinakowy, brokułowy, pesto z jarmużu czy ugotowane na parze szparagi.

Makaron to często koło ratunkowe pozwalające przygotować szybki posiłek. Wtedy uratują nas również gotowe sosy – najlepiej te domowe zamrożone na czarną godzinę. Pomocą dla zapracowanych są też sosy od ekowytwórców. Godne polecenia są te przygotowane ze składników ekologicznych, bez cukru, soli, wypełniaczy i dodatków. Dobre organiczne sosy do makaronów dla dzieci (LaSelva i Little Pasta Organics) nie zawierają również glutenu, co w przypadku produktów tradycyjnych nie jest takie oczywiste. Np. sos dyniowy od Little Pasta Organics z wyrazistymi ziołami kminkiem, kurkumą i kolendrą lub w wersji paprykowej z serem ricotta.

Makaron i BLW – kilka praktycznych wskazówek

Ostatnia rzecz to gotowanie. Dla najmłodszych – bez soli i al dente, czyli ok. minuty krócej, niż podano na opakowaniu. Lepiej też zignorować sugestię o dodawaniu oliwy w czasie gotowania – dziecku trudno uchwycić śliskie, tłuste kluski. Dla tych maluszków, które dopiero zaczynają jeść, sprawdzą się duże kształty o poskręcanych, chropowatych powierzchniach (świderki). Do nich dobrze przylega sos. Niektóre maluchy lubią moczyć makaron w sosie, wtedy nakładamy go z boku lub na osobnej przegródce talerzyka.

Tekst został przygotowany przez ekspertów zdrowej i organicznej żywności dla niemowląt i dzieci z KIDY.pl.KIDY.pl



Komentarze

Popularne posty