Mieszaniec

Nadchodzi ta wiekopomna chwila... co by tu zjesc? Lunch to taka pora, gdy nasz wewnetrzny zegar pobudza enzymy trawienne i woczas wzbudza w Nas chec poskromienia czegokolwiek. W procesie konsumpcji najwazniejszy jest dobor produktow. Kluczowym czynnikiem skłaniającym nas do jedzenia jest oczywiści głód, ale to, co decydujemy się zjeść, nie wynika wyłącznie z potrzeb psychicznych lub żywieniowych. Sa to miedzy innymi:
czynniki biologiczne, takie jak głód, apetyt i smak;
czynniki ekonomiczne, takie jak koszty, dochody, dostępność;
czynniki fizyczne, takie jak dostęp, wykształcenie, umiejętności (np. umiejętność gotowania) i czas;
czynniki społeczne, takie jak kultura, rodzina, rówieśnicy i osoby, z którymi siedzimy przy stole;
czynniki psychologiczne, takie jak nastrój, stres i poczucie winy;
nastawienie, przekonania i wiedza na temat żywności.
Z powyższej listy, która nie jest wcale wyczerpująca, wynika jednoznacznie, że dokonywanie wyborów żywieniowych to proces bardzo złożony. Czynniki determinujące wybór żywności różnią się także w zależności od etapu życia, a znaczenie poszczególnych czynników może być różne dla różnych osób lub ich grup. Tak więc jedna metoda interwencji skłaniająca do zmiany zachowań związanych z wyborem żywności nie będzie skuteczna w przypadku wszystkich takich grup. Poszczególne metody interwencji lepiej kierować pod adresem konkretnych grup społecznych, uwzględniając przy tym specyficzne czynniki wpływające na decyzje tych osób dotyczące wyboru żywności. 
Latem przystapmy do tej mega milej chwili. Dzis pragne sie z Wami podzielic super przepisem na bardzo pozywna salatke.

Wegańska 'twarogowa' sałatka z gruntowymi warzywami i kaszą pęczak

Składniki (2 porcje): 
250g naturalnego tofu
200g naturalnego jogurtu sojowego
100g suchej kaszy pęczak
pęczek rzodkiewki
1/2 kalarepy
2 ogórki gruntowe
1 sałata rzymska
ok.15 szt czarnych oliwek
1 pęczek świeżego koperku
 1/2 pęczka świeżej pietruszki
sól  i pieprz do smaku


Komentarze

Popularne posty