Mieszaniec

Podstawowymi czynnikami determinującymi wybór żywności są nasze potrzeby fizjologiczne. Aby przeżyć, ludzie potrzebują energii i składników odżywczych, w związku z czym reagują na uczucie głodu i sytości (tzn. zaspokojenie apetytu, stan braku głodu pomiędzy dwiema okazjami do jedzenia). W kontrolę równowagi pomiędzy głodem, stymulacją apetytu i spożywaniem jedzenia jest zaangażowany centralny układ nerwowy. 

Makroskładniki spożywcze, takie jak węglowodany, białka i tłuszcze, generują sygnały sytości o różnej sile. Z przeprowadzonych badań wynika, że najmniej skuteczny w zapewnianiu uczucia sytości jest tłuszcz, najbardziej sycące są białka, natomiast węglowodany mają pod tym względem skuteczność pośrednią.

Wykazano też, że potencjalny wpływ na uczucie sytości ma wartość energetyczna diet; diety o niższej wartości energetycznej są bardziej sycące od diet wysokokalorycznych. Wysoka wartość energetyczna żywności o wysokiej zawartości tłuszczu i/lub cukru może również prowadzić do „biernej nadkonsumpcji”, kiedy to nadmierna ilość energii jest spożywana mimowolnie, bez konsumpcji dodatkowej ilości jedzenia. 

Ważnym sygnałem sytości może być objętość żywności lub wielkość spożywanej porcji. Wiele osób nie wie, jaka jest właściwa wielkość porcji, i w rezultacie nieświadomie spożywa zbyt wiele energii.

A dzis polecam...

Sałatka z kurczakiem i pomarańczą

SKŁADNIKI (na 2 talerze):

na kotlety z kurczaka: 
* 2 piersi z kurczaka
* 1 jajko
* sól, pieprz
* bułka tarta do opanierowania
* nieco oleju do smażenia

na salatke:
* 2 spore garście roszponki lub jakakolwiek inna ulubiona zielona sałata
* 2 pomidory 
* pół żółtej papryki
* kawałek zielonego świeżego ogórka
* 1 czerwona cebula
* 2 pomarańcze 

na dressing:
* sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
* 1 czubata łyżka dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
* 2 - 3 czubate łyżki ostrego (o smaku chili) dipu do chipsów lub sosu salsa lub sosu chili


Komentarze

Popularne posty