Mieszaniec

Dzis stawiam na dynie, miedzy innymi dlatego, ze to okres jesienny, ale przede wszystkim ze wzgledu na wlasciwosci dyni. Dynia i jej właściwości lecznicze oraz wartości odżywcze doceniali już meksykańscy Indianie. Znalazła ona zastosowanie zarówno w meksykańskiej medycynie naturalnej, jak i kuchni (przepisy na przetwory z dyni są przekazywane z pokolenia na pokolenie). Jednak pierwsze ciasto dyniowe zostało przyrządzone przez jednych z pierwszych osadników w Ameryce, a była nim wydrążona dynia wypełniona miodem, mlekiem i przyprawami, a następnie upieczona. Obecnie dynie uprawiane są przede wszystkim właśnie w Stanach Zjednoczonych. Za "dyniową stolicę świata" uważa się Motron w stanie Illinois. W USA dyni używa się nie tylko w kuchni. Jest też ona symbolem Halloween, które narodziło się w tym kraju. Jednak z tych przeznaczonych na "strachy" w Halloween niekoniecznie da się przyrządzić smaczne potrawy, dynie dzielą się bowiem na dwie główne kategorie - jadalne i ozdobne. Nie wszystkie są pomarańczowe - istnieją odmiany białe, niebieskawe, a nawet czerwona europejska.

Sałatka z dynią

Składniki:
dwie duże garści różnych sałat
dwa półplasterki dyni
150 g słonego sera – może być np. ser kozi, Feta lub ser pleśniowy np. „blue cheese”
2 garski grzanek lub pieczywo do podania
pół zielonej papryki
garść suszonej żurawiny
2 łyżki pinioli
2 gałązki rozmarynu
1 łyżka oliwy z oliwek
morska sól, świeżo mielony czarny pieprz

Sos vinaigrette:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka syropu klonowego



Komentarze

Popularne posty