Mieszaniec

Detox sałatkowy to prosta mieszanina składników, które mają właściwości oczyszczające i dobrze wpływające na organizm. Wielokrotnie te składniki są drobno posiekane, co ułatwia ich żucie i trawienie. Może się okazać, że składniki będą bogate w błonnik, zachęcając układ trawienny do wykonywania swojego zadania. Niektóre składniki mogą pomóc oczyścić wątrobę lub nerki. Jeszcze inne mogą po prostu być masa składników odżywczych, aby pomóc organizmowi uzupełnić je kluczowymi witaminami i składnikami odżywczymi. Każda sałatka typu detox jest inna, z własnym unikalnym podejściem jesteśmy w stanie pomoc organizmowi.

SKŁADNIKI:
½ pęczek jarmużu
4 oz. organiczna mieszanka wiosny
⅓ małej głowa czerwonej kapusty
2 marchewki
½-1 szklanka gotowanej czarnej fasoli
2 Portobello, posiekane i marynowane przez co najmniej 1 godzinę, ale z dnia na dzień jest najlepiej
1 duży lub 2 małe pażone buraki
½ szklanki posiekanej czerwonej papryki
1 szklanka pieczonej brukselki
¼ szklanki surowych nasion słonecznika
½ awokado, plastry

Sos balsamiczny:
Ocet balsamiczny ¼ filiżanki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżeczka musztardy Dijon
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki soli morskiej
½ łyżeczki mielonego pieprzu

INSTRUKCJE:
Przygotuj wszystkie warzywa. Zacznij od rzeczy, które mają najdłuższy czas wykonania, jak pażenie buraków i kapusty, jak również marynowania grzybów.
Marynować grzyby, wystarczy połączyć wszystkie składniki - sos i grzyby do miski potem marynować. Mieszaj od czasu do czasu (lub wstrząsnąć, jeśli używasz pojemnik Tupperware), aby upewnić się, że wszystkie elementy są gotowe.
Po marynowaniu grzybów, dodać grzyby i pozostały sos do dużej miski z całą resztą składników sałatki wymieszac, z wyjątkiem pieczonej brukselki, nasion słonecznika i awokado.
Wymieszać wszystko razem. Duży pojemnik Tupperware działa świetnie i sie nadaje do tego, ponieważ można umieścić pokrywkę i wstrząsać nią wszystkie składniki, ale jeśli nie masz, mieszając wszystko razem w dużej salaterce z łyżką z pewnością tez zadziała.
Możesz pozwolić sałatce na jej dojrzewanie poprzez marynate - czyli dac trochę więcej czasu przed podaniem aby smaki sie wymieszaly (w tym pomoże takze nieco kapusta) lub można podawać natychmiast. Można tez łączyć wszelkie pozostałe skladniki takie jak brukselka, awokado i nasion słonecznika z sałatką dla oczywiście łatwiejszego przechowywania, jeśli chcesz. Zwykle należy przechowywać je oddzielnie, gdyż buraki odbarwiaja wszystkie pozostale skladniki i nasiona słonecznika czynia rozgotowanymi. 

Smacznego! 


Komentarze

Popularne posty