Mieszaniec

Sałatka ze Smażonym Rozmarynem i Oliwkami

Smażone oliwki używane do dekoracji - ten kolorowy zestaw właśnie może sprawić, ze ta sałatka stanie sie nowym i ulubionym hitem. Spróbuj rozrzucone crostini, podawane z grillowanymi tłustymi rybkami, takie jak np. makrele.

Olej roślinny
4 x 2½cm gałązek rozmarynu
10 czarne oliwki w oleju
6 pęczek pomarańczy
6 krwiste pomarańcze 
Sól i pieprz czarny
2 łyżki oliwy z oliwek


1. Wlać trochę oleju roślinnego do małego ciężkiego rondla do głębokości 2½cm. Podgrzej olej.

2. Dodać gałązki rozmarynu do oleju i smażyć, aż ostry i jasny zielony kolor przybiorą  10-15 sekund lub więcej. Przetransportuj na papierowy ręcznik i posyp lekko solą.

3. Dodać oliwki - około 4 minut. Umieścić na płytce z rozmarynem.

4. Gałązki rozmarynu posiekać tak jak i oliwki.

5. Za pomocą małego, ostrego noża, wyciąć skórki z miękiszu pomarańczy. Cięcie w poprzek na plastry o grubości 1 cm i ułożyć na półmisku.

6. Pomarańcze lekko solą i pieprzem, posypac skropić oliwą z oliwek i posyp posiekanym rozmarynem i oliwkami.


Komentarze

Popularne posty