Mieszaniec
Sałatka ze Smażonym Rozmarynem i Oliwkami
Smażone oliwki używane do dekoracji - ten kolorowy zestaw właśnie może sprawić, ze ta sałatka stanie sie nowym i ulubionym hitem. Spróbuj rozrzucone crostini, podawane z grillowanymi tłustymi rybkami, takie jak np. makrele.
Olej roślinny
4 x 2½cm gałązek rozmarynu
10 czarne oliwki w oleju
6 pęczek pomarańczy
6 krwiste pomarańcze
Sól i pieprz czarny
2 łyżki oliwy z oliwek
1. Wlać trochę oleju roślinnego do małego ciężkiego rondla do głębokości 2½cm. Podgrzej olej.
2. Dodać gałązki rozmarynu do oleju i smażyć, aż ostry i jasny zielony kolor przybiorą 10-15 sekund lub więcej. Przetransportuj na papierowy ręcznik i posyp lekko solą.
3. Dodać oliwki - około 4 minut. Umieścić na płytce z rozmarynem.
4. Gałązki rozmarynu posiekać tak jak i oliwki.
5. Za pomocą małego, ostrego noża, wyciąć skórki z miękiszu pomarańczy. Cięcie w poprzek na plastry o grubości 1 cm i ułożyć na półmisku.
6. Pomarańcze lekko solą i pieprzem, posypac skropić oliwą z oliwek i posyp posiekanym rozmarynem i oliwkami.
Komentarze