Mieszaniec

Ciepły bakłażan, granat i pasta harissa

Ten boski przepis Jamie Olivera jest pełen smaku Bliskiego Wschodu. Przepyszna sałatka, która pozostawi niezapomniane wrażenie.

Składniki:
2 małe bakłażany
1 łyżeczka rozgniecionych nasion kminku
sól i pieprz
oliwa z oliwek
1 duża garść pomidorów śliwkowych
1 cebula
1 cytryna
3 łyżki pasty harissa
garść pietruszki
2 garście rukoli
150 g koziego sera
1 granat

Przepis:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posiekaj bakłażany na małe kawałki i połóż je na blasze. Posyp bakłażana pokruszonymi nasionami kminku i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj oliwę z oliwek z kawałkami bakłażana i piecz przez 40 minut. Bakłażan powinien mieć piękny złoty kolor. Pozwól warzywom się ostudzić po wyjęciu z pieca.
Przetnij cytrynę na pół. Wymieszaj wyciśnięty sok z harissą i odstaw.

Bakłażan, pomidory, rukolę i cebulę posyp natką pietruszki. Wyciśnij sok z cytryny, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, dobrze wymieszaj. Rozsyp nasiona granatu oraz pokrusz kozi ser podawaj z pastą harissa.


Komentarze

Popularne posty