Mieszaniec
Ciepły bakłażan, granat i pasta harissa
Ten boski przepis Jamie Olivera jest pełen smaku Bliskiego Wschodu. Przepyszna sałatka, która pozostawi niezapomniane wrażenie.
Składniki:
• 2 małe bakłażany
• 1 łyżeczka rozgniecionych nasion kminku
• sól i pieprz
• oliwa z oliwek
• 1 duża garść pomidorów śliwkowych
• 1 cebula
• 1 cytryna
• 3 łyżki pasty harissa
• garść pietruszki
• 2 garście rukoli
• 150 g koziego sera
• 1 granat
Przepis:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posiekaj bakłażany na małe kawałki i połóż je na blasze. Posyp bakłażana pokruszonymi nasionami kminku i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj oliwę z oliwek z kawałkami bakłażana i piecz przez 40 minut. Bakłażan powinien mieć piękny złoty kolor. Pozwól warzywom się ostudzić po wyjęciu z pieca.
Przetnij cytrynę na pół. Wymieszaj wyciśnięty sok z harissą i odstaw.
Bakłażan, pomidory, rukolę i cebulę posyp natką pietruszki. Wyciśnij sok z cytryny, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, dobrze wymieszaj. Rozsyp nasiona granatu oraz pokrusz kozi ser podawaj z pastą harissa.
Komentarze