Mieszaniec
Na slodko!
Składniki:
• 1 duży słodki ziemniak
• 3 buraki
• 200 g brukselki
• 200g jarmużu
• 1 łyżeczka chilli w płatkach
• oliwa z oliwek
Dressing:
• 5 łyżek oliwy z oliwek
• 3 łyżki stołowe tahini
• 2 łyżki octu jabłkowego
Przepis:
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Posiekaj słodkie ziemniaki na duże kawałki, polej je oliwą i umieść w piekarniku na tacy do pieczenia na 15 minut.
Czas przygotować warzywa. Buraki obierz i posiekaj na kawałki wielkości kęsa, brukselkę pokrój na pół. Dodaj buraki i brukselkę na blachę, wcześniej przyprawiając je oliwą z oliwek, płatkami chilli i odrobiną soli i pieprzu. Włóż blachę z powrotem do pieca i zostaw na 30 minut.
Chwilę przed wyjęciem warzyw z pieca wrzuć liście jarmużu na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Smaż aż zmiękną, następnie dodaj pieczone warzywa z piekarnika. Tahini wymieszaj z octem jabłkowym w osobnej misce, a następnie polej sałatkę – kolację podano!
Komentarze