Mieszaniec

Na slodko!

Składniki: 
1 duży słodki ziemniak
3 buraki
200 g brukselki
200g jarmużu
1 łyżeczka chilli w płatkach
oliwa z oliwek

Dressing:
5 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki stołowe tahini
2 łyżki octu jabłkowego

Przepis:
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Posiekaj słodkie ziemniaki na duże kawałki, polej je oliwą i umieść w piekarniku na tacy do pieczenia na 15 minut.

Czas przygotować warzywa. Buraki obierz i posiekaj na kawałki wielkości kęsa, brukselkę pokrój na pół. Dodaj buraki i brukselkę na blachę, wcześniej przyprawiając je oliwą z oliwek, płatkami chilli i odrobiną soli i pieprzu. Włóż blachę z powrotem do pieca i zostaw na 30 minut.

Chwilę przed wyjęciem warzyw z pieca wrzuć liście jarmużu na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Smaż aż zmiękną, następnie dodaj pieczone warzywa z piekarnika. Tahini wymieszaj z octem jabłkowym w osobnej misce, a następnie polej sałatkę – kolację podano!



Komentarze

Popularne posty