Smacznie i ...zdrowo!

A przy tym jeszcze mega kolorowo! Czyli jak sobie dogodzic podczas kolacji. Dla niektórych kolacja jest najważniejszym, a często nawet jedynym posiłkiem w ciągu dnia. Po powrocie z pracy, tuż przed snem jedzą dużo, tłusto, słodko i... nie mogą spać. Inni, stosując diety odchudzające, rezygnują z kolacji i... budzą się głodni w środku nocy. Tymczasem każdego dnia powinniśmy jeść regularnie 5 małych posiłków, w tym kolację. Pozwala to unikać gwałtownego spadku poziomu glukozy we krwi oraz napadów wilczego głodu wieczorem i w nocy. W powiedzeniu „rano jedz jak król, a wieczorem jak żebrak” jest sporo racji. Niskokaloryczna, ale sycąca kolacja jest wręcz niezbędna dla tych, którzy się odchudzają – zapobiega nocnemu pojadaniu i kłopotom ze snem. O wieczornym posiłku nie powinny też zapominać osoby zestresowane i zmęczone – głód potęguje objawy stresu. Dla pracujących do późnego wieczora, na drugą zmianę, a także studentów przygotowujących się do egzaminów kolacja to konieczność. Zapewnia energię do pracy, dostarcza glukozę – paliwo dla mózgu – oraz witaminy i minerały, w tym magnez, który poprawia koncentrację, pamięć i usprawnia myślenie

Czarny makaron i mule

Skladniki:
3 duże ząbki czosnku
czarny makaron tagliatelle (Tagliatelle al Nero di Seppia) – swój kolor zawdzięcza barwnikowi uzyskanemu z czarnej mątwyomułki chillijskie bez muszli
twardy ser podpuszczkowy Grana padano
pomidorki koktajlowe
bazylia
pesto bazyliowe
pietruszka zielona – cały pęczek

Przygotowanie:
By kolacja była gotowa do spożycia trzeba zagotować omułki 5 minut, a następnie wrzucić je na rozgrzaną patelnię, na której wcześniej swój smak oddawał czosnek z habanero i zieloną pietruszką. Wszystkie składniki trzymamy pod przykryciem 5 minut.
Makaron gotujemy 5 minut – jest on neutralny w smaku, po ugotowaniu nadal pozostaje pięknie czarny, a podczas gotowania nie zabarwia wody. By nabrał wyrazistości mieszam go z bazyliowym pesto i oliwą.
Jeśli chcecie stosować go w swojej kuchni to idealnie komponuje się wizualnie z białymi sosami, owocami morza, rybami czy tez skorupiakami.
Na makaron wrzucamy mule. Dekorujemy serem, bazylią i pomidorkami oraz dużą ilością świeżo startego pieprzu.

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty