Mieszaniec

Często zastanawiam się co zabrać do pracy na lunch. Nie jestem typem osoby, która zadowoli się kanapką z szynką lub drożdżówką. Wole cos znacznie kreatywniejszego. Mam nadzieję, że wśród Was również są osoby, które lubią urozmaicać swoje posiłki różnymi kolorowymi sałatkami lub dopieszczonymi potrawami. Dlatego zaproponuje Wam jak co tydzien z cyklu ''mieszaniec'' szybkie sałatki, które z łatwością można przygotować wieczorem i zabrać na następny dzień do pracy na lunch. Czyz nie brzmi to wybornie? A jak smakuje? Dowiesz sie wkrotce. 

ZIELONA SAŁATKA Z GRILLOWANĄ PIERSIĄ Z KURCZAKA
Składniki (1 porcja):
- 1/2 pojedynczej piersi z kurczaka (ok. 70g)
- przyprawy do kurczaka: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek
- garść mieszaniny sałat (może być też sałata lodowa lub roszponka)
- 1/2 małego avocado
- 1/2 dużego pomidora lub 4 pomidorki koktajlowe
- garść kiełków rzodkiewki (można z nich zrezygnować jeśli nie lubicie)
- dressing: 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon, 1 płaska łyżeczka octu winnego, 1 łyżka oliwy z oliwek


MAKARONOWA SAŁATKA Z SEREM FETA
Składniki (1 porcja):
- ok. 50g drobnego makaronu (ja dałam małe razowe kokardki), po ugotowaniu niecała szklanka
- 1 średni pomidor
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 10 kostek sera feta
- 1 łyża oliwy z oliwek
- sól, pieprz

SAŁATKA Z JAJKIEM
Składniki (1 porcja):
- 1 jajko
- 2 ogórki kiszone
- 1 garść roszponki lub rukoli
- 1 łyżka parmezanu
- 1 pomidor
- sos do polania: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego, sól, pieprz


SAŁATKA Z SERKIEM WIEJSKIM
Składniki (1 porcja):
- 1/2 op. serka wiejskiego
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe
- 1 pomidor śliwkowy
- 4 rzodkiewki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz


SAŁATKA SELEROWA NA KOLOROWO
Składniki (1 porcja):
- 1/3 słoiczka selera konserwowego
- 1/3 papryki czerwonej
- 2 łyżki zielonego groszku z puszki
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
- 3 plastry szynki gotowanej
- dressing: 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka majonezu, 1 łyżeczka musztardy Dijon


SAŁATKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
Składniki (1 porcja):
- 50g makaronu (suchego)
- 5 łyżek ugotowanej fasolki szparagowej 
- 3 łyżki groszku z puszki
- 50g piersi z kurczaka
- marynata do kurczaka: 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka octu winnego, sól, pieprz
- dressing: 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1/2 łyżeczki musztardy Dijon

I co wy na to? Smacznego! Wiecej przepisow znajdziecie tutaj: KickTheTreat

Komentarze

Popularne posty