Mieszaniec

Sałatka szpinakowa z orzechami piniowymi
Po świątecznym obżarstwie proponuje pyszną i zdrową sałatkę. Idealnie sprawdzi się jako lunch w pracy albo drugie śniadanie. Orzechy piniowe można zastąpić orzechami włoskimi. Ale mimo wszystko proponuje spróbować orzechów pinii, które są źródłem dobrych tłuszczów, magnezu i białka. Dzięki zawartości cynku, który wpływa na płodność, uważane są także za afrodyzjak. Dla bardziej ciekawskich, orzechy piniowe to nasiona iglastej sosny (wydobywa się je z szyszek), która występuje na północnym wybrzeżu Morza Śródziemnego, głównie w Hiszpanii, we Włoszech, w Grecji i na Cyprze. Stąd też ich sosnowy posmak. Najbardziej znana potrawa z ich udziałem to pesto. Niestety cena orzechów nie jest niska. Jednakże duża kaloryczność (100g = 670 kcal) powoduje, że używamy ich tylko trochę.

Składniki (2 porcje):
- garść świeżego szpinaku baby
- 5 suszonych pomidorów z oleju
- 1 łyżka oleju z pomidorów
- 1/2 szklanki suchego makaronu wstążki
- 20g orzechów piniowych
- sól, pieprz

Komentarze

Popularne posty