Krotko i na temat - kunktatorski lunch.

Brokuł inaczej zielony kalafior lub kapusta szparagowa, posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, co czyni je jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Poza tym brokuły w smaku są delikatniejsze niż ich kuzyn kalafior, a co za tym idzie - są zdecydowanie smaczniejsze i można je komponować z wieloma potrawami. Posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Wszystko dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. Sprawdź, jakie właściwości odżywcze i zdrowotne posiadają brokuły. Brokuły wykazują właściwości antynowotworowe dzięki zwartości sulforafanu - silnego przeciwutleniacza, który blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA oraz ułatwia likwidację komórek tworzącego się nowotworu. Sulforafan może uchronić m.in. przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego, jednak tylko pod warunkiem, że brokuły będą odpowiednio ugotowane - zaznaczają naukowcy z University of Illinois na łamach "Journal of Food Science". Z badań naukowców wynika, że warzywa zachowują swoje antyrakowe właściwości, gdy są blanszowane w temperaturze 76 st. C, a nie 86 st. C, jak to jest praktykowane do tej pory. Przegotowanie warzyw niszczy bowiem myrozynazę - enzym, który jest niezbędny do produkcji sulforafanu - wyjaśniają badacze. W związku z tym, że blanszowanie w wysokiej temperaturze jest wstępem do mrożenia warzyw, zamrożone brokuły nie zachowują zdolności wytwarzania sulforafanu, a co za tym idzie - nie mają one właściwości antyrakowych. Rozwiązaniem jest przyrządzanie brokułu na parze przez max. 3-4 minuty. Brokuły mogą na jakiś czas złagodzić objawy autyzmu - przekonują naukowcy ze Szpitala Dziecięcego MassGeneral i Uniwersytetu Medycznego Johna Hopkinsa (USA) na łamach czasopisma "PNAS". Wszystko dzięki zawartości sulforafanu, który chroni przed stanem zapalnym wywoływanym przez stres oksydacyjny, charakterystyczny dla osób z autyzmem. Jak twierdzą badacze, terapia z zastosowaniem tej substancji poprawia ogólne funkcjonowanie chorych. Jak wynika z badań, pacjenci, którzy do tej pory nie porozumiewali się głosem, mową ani gestem, stali się bardziej komunikatywni (np. podają drugiemu człowiekowi rękę). Ograniczone zostały także ich dziwne zachowania. Niestety, efekty terapii są tylko czasowe i ustępują wraz z jej zakończeniem. Brokuły oraz kiełki brokułów mogą uchronić przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Zawarty w tych zielonych warzywach ww. sulforafan niszczy Helicobacter pylori – bakterie, które mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów, a także szeregu innych zaburzeń, w tym zapalenia błony śluzowej żołądka, zapalenia przełyku, a nawet raka żołądka - przekonują naukowcy z Johns Hopkins University School of Medicine w Baltimore (USA). Z ich badań wynika, że sulforafan zabija Helicobacter pylori niezależnie od tego, czy bakteria jest wewnątrz, czy na zewnątrz komórek błony śluzowej żołądka. Ponadto zabija nawet szczepy, które stają się oporne na powszechnie stosowane antybiotyki. Brokuły są skarbnicą potasu - 100 g ugotowanych warzyw zawiera aż 295 mg tego pierwiastka. Dzięki potasowi naczynia krwionośne są bardziej drożne, co sprawia, że krew krąży swobodniej. Efektem jest spadek ciśnienia. Ponadto potas przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu, co również sprzyja obniżeniu poziomu ciśnienia. W związku z tym powinny po nie sięgać osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym. 
Zatem polecam BROKULY Z MASLEM ORZECHOWYM. Na pierwszy rzut oka ten miks może dziwić, ale zapewniamy, że w towarzystwie pełnoziarnistego makaronu, cebulki i przypraw smakuje świetnie. Makaron z pełnego ziarna jest źródłem wielu składników odżywczych, w tym błonnika, który ułatwia trawienie i zapewnia uczucie sytości na dłużej, więc jest świetną bazą dla zdrowych dań. Na początku ugotuj go tak, by był al dente, a więc połtwardy. W międzyczasie umyj brokuły i podziel je na drobne różyczki. W głębokim rondlu lub patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, a gdy będzie gorąca, wrzuć do niej brokuły i łyżeczkę czerwonej papryki, a następnie zalej 3/4 szklanki wody (ok. 150 ml). Gotuj brokuły do miękkości pod przykryciem, a potem zdejmij pokrywę i czekaj, aż woda wyparuje. W dużej misie połącz ze sobą dwie łyżki oliwy, dwie łyżki gładkiego masła orzechowego, dwie łyżki sosu sojowego i dwie łyżki octu jabłkowego. Do naczynia wrzuć makaron, brokuły, pokrojoną cebulkę dymkę i garść uprażonych na patelni orzeszków ziemnych. Oryginalny lunch wymaga nieco pracy, ale smakuje dobrze również na zimno i z pewnością nasyci Twój głód.

Komentarze

Popularne posty