Krotko i na temat - lunch dla bojazliwych.

Awokado to moj ulubiony owoc, pomimo, iz występuje w tropikalnych obszarach Ameryki Środkowej i Południowej ten owoc w kształcie gruszki posiada zieloną, chropowatą skórkę i mimo to wyróżnia się sporą liczbą kalorii, są to kalorie pełne wartości odżywczych. Awokado w swoim składzie zawiera 20-30% tłuszczów, dlatego też, często nazywany jest owocem maślanym. Na 100g tego owocu przypada 221kcal, porównując, banan, który jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców ma jedynie 95kcal/100g. Oprócz tłuszczów awokado jest bogatym źródłem witaminy E (witamina młodości). Znajdziemy także witaminę A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Z substancji mineralnych zawiera wapń, potas i fosfor. Jest również dobrym źródłem błonnika (6,3g na 100g owocu). Awokado a odchudzanie - otoz osoby będące na dietach odchudzających, wystrzegają się pożywienia bogatego w tłuszcz. I słusznie. Jednak trzeba odróżnić tłuszcz niezdrowy, który odkłada się w naszym ciele, od tego dobrego, który ma zbawienne działanie na nasz organizm. Jednym z takich przykładów jest właśnie awokado, zawierające głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6), niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wyniki najnowszych badań naukowych jednoznacznie wskazują na odchudzające właściwości awokado. Wskaźnik masy ciała (BMI) osób, które dziennie spożywały przynajmniej pół awokado, był niższy, niż u osób, które go unikały.  Badani, którzy włączyli ten zdrowy owoc do swojej diety, ważyli prawie cztery kilogramy mniej i mieli mniejszy obwód pasa. Jak widać, mimo dużej ilości tłuszczów, awokado na stałe powinno zagościć w jadłospisie osób pragnących zrzucić nadmiar kilogramów. Do prawidłowego funkcjonowania potrzebujemy również tłuszczów omega-3 i omega-6, obecnych między innymi w morskich rybach, ale też w maślanym awokado. Pod tym względem nasz lunch jest kompleksowy, bo zawiera zarówno wspomniany owoc, jak i kawałki wędzonego łososia, które połączyliśmy z rukolą, zielonym ogórkiem, dressingiem i odrobiną sezamu. Przygotowanie jest bardzo proste: do miski wsyp rukolę, zielonego ogórka ze skórą pokrojonego w plasterki (wystarczy pół), porcję łososia w mniejszych kawałkach oraz plastry awokado skropione sokiem z cytryny, dzięki czemu nie ściemnieją. Na suchej patelni upraż łyżkę sezamu i odłóż na bok. Do mniejszej miseczki wyciśnij sok z 1 limonki, dodaj około 50 ml oliwy z oliwek, szczyptę soli oraz szczyptę uprażonego sezamu i połącz trzepaczką, aż dressing stanie się gładki. Składniki sałatki posyp resztą sezamu i zalej sosem. Pamiętaj, że dressingi na oliwie rozmiękczają warzywa, które przez to przestają być chrupkie, więc lepiej zabierz sos ze sobą w mniejszym, osobnym pojemniczku i polej nim sałatkę tuż przed jedzeniem.

KickTheTreat

Komentarze

Popularne posty