Zakwaszenie organizmu

Zakwaszenie organizmu to efekt niewłaściwego sposobu odżywiania. Coraz częściej włączamy do diety produkty wysoko przetworzone, które zaburzają równowagę kwasowo-zasadową i powodują dolegliwości zdrowotne. Rozwój cywilizacyjny sprawił, że codzienna dieta stała się bardziej kwasowa. Dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu najważniejsze jest pH krwi, które musi być utrzymywane w zakresie 7,35 – 7,45. Choć krew posiada własny system buforowy pozwalający na neutralizowanie nadmiaru kwasów, jego przeciążenie powoduje osłabienie zdolności obronnych. Po prostu - gdy brakuje minerałów alkalicznych krew "pożycza" je z organów wewnętrznych. To powoduje zachwianie równowagi i nadwyżkę substancji kwasowych. Stan chronicznego zmęczenia, problemy z koncentracją, choroby reumatyczne, zmiany zwyrodnieniowe stawów, dna moczanowa, czy osteoporoza - to problemy zdrowotne, które rzadko kojarzymy z zakwaszeniem organizmu. Tymczasem, nadmiar kwasów w organizmie może gromadzić się w naczyniach krwionośnych, zwiększając ryzyko wystąpienia udaru krwotocznego, zakłócać produkcję insuliny, wywołując cukrzycę stwarzać dobre środowisko do rozwoju komórek rakowych
budować tkankę tłuszczową powodując nadwagę. Nawet silnie zakwaszony organizm można doprowadzić do równowagi kwasowo-zasadowej. Wystarczy zwiększyć spożycie produktów alkalicznych, neutralizujących szkodliwy wpływ nadmiaru kwasów. Specjaliści zalecają, by codzienny jadłospis składał się w 80 proc. z produktów zasadowych (tj. owoców, warzyw, kasz) oraz 20 proc. produktów kwasowych (tj. mięs, nabiału, cukru, napojów kolorowych i gazowanych). W diecie zasadowej nie powinno także zabraknąć wody. Z chemicznego punktu widzenia, z wody składa się ponad 70 proc. ludzkiego ciała. Zawierają ją kości, mięśnie, komórki mózgowe, płyny: międzykomórkowy i wewnątrzkomórkowy. Nawet niewielki ubytek wody potrafi zaburzyć prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a długotrwałe odwodnienie prowadzi do osłabienia odporności, utraty siły, utraty świadomości, uszkodzenia organów wewnętrznych, a w konsekwencji do śmierci. Silnym odkwaszaczem organizmu, który pozwala na szybkie przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej jest alkaliczna woda zjonizowana. Badania naukowe potwierdziły, że woda ta ze względu na nasycenie aktywnym wodorem ma podobne właściwości jak wody ze znanych źródeł leczniczych. Polecam kurację cytrynową - doskonale odkwasza organizm, ale oczywiscie najważniejsza jest równowaga pomiędzy produktami zakwaszającymi bogatymi w chlor, fosfor i siarkę a zasadotwórczymi bogatymi w wapń, potas i magnez. Ale to Ty tak naprawde w domu mozesz samemu ogarnac sytuacje. Warzywa i owoce prawie wszystkie dają odczyn zasadowy. Te które nie dają lub dają bardzo słaby np winogrona, wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki ogólnie nie liczą się w bilansie, bo reszta jednak odkwasza w znacznym stopniu. Dlategojeś warzywa można i należy. Do tego istotną sprawą jest oddychanie które, jeśli oddychamy płytko i szczytramipłuc też zakwasza. Nauka prawidłowego oddychania pomoże w odkwaszaniu. organizmu. A z suplementów, napewno alkalizującym pierwiastkiem jest wapń, ale sugeruję zawsze preparat wapniowo-magnezowy a nie sam wapń, bomożemy narobić szkód w organizmie. Dobre są też preparaty odkwaszające typu Alkala-N czy proszek zasadowy dr Auera. Z naturalnych warzyw najlepiej odkwasza "Kulis" czyli 3-5 dniowy barszcz z kiszonych buraków czerwonych. Dodam jeszcze, że warto stosować dietę 80/20, czyli 80% produktów odkwaszających (warzywa, owoce, kasza jaglana, gryczana, soczewica, pestki, orzechy, kiełki itd), a 20% zakwaszających (kawa, alkohol, cukier, mięso, sery, biała mąka). Pić dużo wody. Polecam wyciskanie świeżych soków z warzyw, zwłaszcza z dużą ilością zielonych liści (natki, szpinaku, rukoli itp.) oraz surówki. Jeśli cierpi Pan na jakieś schorzenia, trzeba będzie dobrać dietę indywidualnie, ale tak, by osiągnąć efekt detoksykacji organizmu.



Komentarze

Popularne posty