Zdrowy Zakątek

Kolcowój pochodzi z gór Himalajów, stamtąd wraz ze sztormem, jego nasiona przeniosły się do Ameryki Północnej i dalej do Europy. W Azji dobroczynne właściwości jagód goji znane są już od dwóch tysięcy lat. Każdego roku, w sierpniu, odbywa się kilkudniowy festiwal, podczas którego Chińczycy oddają hołd tej niezwykłej roślinie.Nie jest jasne, jak Kolcowój (Jagody Goji) uzyskał swoją nazwę, ale najprawdopodobniej według nazwy obszaru Gojal, gdzie na podgórzu Himalajów najwięcej ta cudowna roślina występuje. Tajemnica uprawiania rośliny Goji była przekazywana z generacji na generację przez ludność tego urodzajnego kraju również do pozostałych dolin. Roślina w ciągu lat rozszerzyła się do Tybetu, Chin, Indii i Mongolii. Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć życie. Wiąże się z tym legenda związana ze słynnym Li Qing Yen, który spopularyzował jagody goji oraz żeń szeń. Mówi się, że żył on 252 lat (1678-1930) i codziennie spożywał goji. Podobno jego ekstremalna długowieczność jest dobrze udokumentowana. Legenda mówi, że Li Qing Yen w wieku 11 lat spotkał 3 mędrców, którzy mieli ponad 300 lat. Nauczyli oni go sztuki długowieczności, odpowiedniej diety i zielarstwa. Później, gdy miał 50 lat spotkał innego mędrca, który żył 500 lat. Li nauczył się od niego, codziennego spożywania zupy z jagód goji. Z jagodami goji związana jest także legenda, która powstała w osiemsetnym roku za panowania dynastii Tang. Historia głosi, że do wybudowanej studni przy buddyjskiej świątyni, przez wiele lat wpadały owoce goji z drzew rosnących nieopodal. Dzięki temu woda nabrała magicznych właściwości, a pielgrzymi gaszący nią pragnienie, zachowywali bardzo dobre zdrowie i dożywali późnych lat bez oznak starości – siwizny, pogorszonego wzroku, tracenia zębów. Jak się okazało, legenda ta nie była daleka od faktów. Cenny skład jagód kolcowoju wskazuje na ich niesamowite lecznicze i odmładzające właściwości.
Jagody goji to najzdrowsze owoce świata i to nie tylko ze wzgledu na wyjątkowo zawartosc antyutleniaczy ale takze na substancje, które zawiera, bowiem działa przeciw starzeniu się. Zawiera takze 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy z grupy B, składniki mineralne takie jak żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych. Pod względem wartości odżywczych zawierają składniki pokarmowe takie jak witaminy, podstawowe mikroelementy, dietetyczne pierwiastki śladowe, aminokwasy, polisachary, monosachary, piec nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne) a takze piec karotenoidów (w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta - kryptoksantynę, ksantofil) oraz wiele pigmentów fenolowych. JAGODY GOI wspierają zdrowie, mają potencjał w dietetyce, osiągnięciach sportowych oraz tradycyjnej medycynie XXI wieku. Chińska literatura zielarska podkreśla szczególnie działanie jagód Lycium jako środka skutecznego w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek. Owoce posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin (głównie C) i są niskokaloryczne. Suszone owoce propagowane są na Zachodzie jako zdrowa żywność ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Zalecane są one też w leczeniu reumatyzmu spowodowanego zimnym i wilgotnym klimatem. Długotrwale stosowanie zapewnia wzmocnienie stawów, kości, wzmacnia system odpornościowy, wyszczupla, opóźnia procesy starzenia, poprawia również witalność, poprawia wzrok, zapewnia długowieczność. Jak wykazały badania, zawarty w jagodach polisacharyd (cukier długołańcuchowy) posiada silne działanie stymulujące na system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A)- protein immunologicznych, których poziom obniża się wraz wiekiem. Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie. Dieta wzbogacona o te owoce pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia - to zapewne przyczynia się do powszechnego przekonania o dobroczynnym wpływie GOI na męską płodność i potencję. Obecnie poleca się tę roślinę jako środek o wielokierunkowym oddziaływaniu prozdrowotnym, tj. jako roślinę wzmacniającą i regulującą pracę układu trawiennego, poprawiającą ostrość widzenia, wspomagającą funkcjonowanie układu odpornościowego, ktory poprawia potencję, korzystnie oddziałującą na ogólną kondycję fizyczną organizmu oraz opóźniającą procesy starzenia. Zawarte w jagodach goji substancje odżywcze mają ewidentny wpływ na zdrowie człowieka i nie da się temu zaprzeczyć. Dietetycy są tutaj zgodni, kolcowój chiński może być wszechstronnym suplementem diety, gdyż spektrum składników odżywczych jest bardzo szerokie i dlatego pomaga wielu ludziom w walce z niedoborami mikroelementow i witamin w organizmie, roznych schorzeniach, chorobach. A jak wiemy zdrowa dieta w skażonym świecie to podstawa funkcjonowania. Zanim wybierzesz sie na zakupy po OWOWCE GOI należy pamiętać, że większy i dorodniejszy owoc to więcej witamin i składników odżywczych. Dobrze też zwrócić uwagę na brak konserwantów a podobnie jak z innymi owocami na targu czy w sklepie, jedne są lepsze i droższe, drugie gorsze i tańsze, co oczywiscie czesto decyduje o Naszym wyborze. Dlatego warto się rozejrzeć i dokonać właściwego zakupu, dać może kilka przyslowiowych groszych (badz penow). 


Komentarze

Popularne posty