Mieszaniec

Brokuł, kuzyn kalafiora, jest smacznym warzywem o pięknym, zielonym kolorze, nieco nieprzyjemnym zapachu, który wydziela podczas gotowania i walorach smakowych. Istnieje kilka prostych sposobów jego przygotowania i podania, może też wejść w skład nieco bardziej skomplikowanych potraw.



SALATKA Z BROKULEM 
Składniki:
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli
- 5-6 kubków świeżych brokuł
- 1/2 szklanki migdałów (posiekane)
- 1/2 gotowanego, rozdrobnionego boczku
- 1/4 szklanki czerwonej cebuli, posiekanej
- 1 szklanka mrożonego groszku, rozmrożonego lub z puszki
- 1 szklanka majonezu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1/4 szklanki miodu

Sposób przygotowania:
Przynieś duży garnek wody osolonej łyżeczką soli, do gotowania. Dodaj brokuły. Gotuj 1-2 minut, w zależności jak chrupiące mają być brokuły. Po 1 minucie brokuły stają się jasno-zielone i pozostają jeszcze dość chrupiące. Gotując 2 minuty brokuły nadal będą mocne. Ustaw zegar i nie gotuj dłużej niż 2 minuty. Odcedź brokuły i natychmiast umieść w misce z wodą z lodem, aby zatrzymać proces gotowania. Ostudzić i odsączyć. Połącz razem różyczki brokuł, migdały, rozdrobniony boczek, posiekaną cebulę i groszek w dużej misce. W osobnej misce wymieszaj majonez, ocet jabłkowy i miód. Dodaj dressing do sałatki i dobrze wymieszaj.

SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty