Krotko i na temat - modna kasza!

Kasze to ważny i wartościowy składnik dobrze zbilansowanej diety. Nie dość, że dostarczą wielu cennych witamin i minerałów, to jeszcze wspomogą trawienie i zaspokoją głód. Przykladowo kasza gryczana zawiera przede wszystkim dużą ilość błonnika, pobudzającego perystaltykę jelit i pomocnego zwłaszcza przy zaparciach. Z drugiej strony znaczna zawartość skrobi, powoli rozkładanej w naszym organizmie na glukozę, zapewni nam sytość na długi czas i pomoże powstrzymać nagłe napady głodu. Warto ją zatem włączyć do menu wtedy, gdy staramy się utrzymać sylwetkę. Przy tym znajdziemy w kaszy tej znajdziemy także mnóstwo białka roślinnego zbliżonego właściwościami do białek obecnych w roślinach strączkowych. Jest ono o wiele cenniejsze niż to pochodzące ze zbóż, gdyż - w przeciwieństwie do nich - jest dla nas lepiej przyswajalne. Z białek tych nasz organizm pozyskuje ponadto aminokwasy, których nie jest w stanie sam wytworzyć. Należą do nich np. lizyna i tryptofan - pomocne chociażby w regulacji nastroju. Jest ona dodatkowo bogatym źródłem różnorodnych witamin i minerałów. Przede wszystkim zawiera rutynę (witamina P), która ułatwia wchłanianie witaminy C, ale też pomaga wzmacniać naczynia krwionośne. 

Z tego powodu kasza gryczana może być spożywana przez osoby cierpiące np. na żylaki czy hemoroidy.
Zatem kasze to jedne z najczęściej polecanych produktów wszystkim osobom, które walczą z nadmiernymi kilogramami. Dzięki błonnikowi, białku i minerałom kasza pomaga przyspieszyć metabolizm i dobrze wpływa na stan zdrowia. Nic dziwnego, że spozywam ja wrecz w nadmiernych ilosciach. Kazdy lunch z zawartoscia kaszy  jest na tyle wartościowy, że daje mi energię i sytość na kilka następnych godzin, bez zbędnego obciążenia. Najczęściej są to kasze: gryczana, komosa ryżowa, kasza pęczak, jaglana, do tego mięso (kurczak, indyk, ryba) i solidna porcja warzyw, najczęściej surowych. Ponieważ nie boję się dobrej jakości tłuszczu, często w moim zestawie obiadowym gości awokado, orzechy, olej lniany oraz moj faworyt olej kokosowy - wystarczy porcja grubej kaszy albo naturalnego ryżu z dodatkiem chudego mięsa lub ryby. Uzupełnieniem posiłku obowiązkowo powinny być świeże warzywa – im więcej, tym lepiej. Warto korzystać z produktów sezonowych, które w tym okresie mają najwięcej cennych substancji oraz smaku. Zamiast mięs i ryb można wykorzystać roślinne źródła białka, czyli rośliny strączkowe. Ciecierzyca i różne rodzaje soczewicy świetnie nadają się na lunch do pracy, ponieważ są sycące. Porcja kaszy z ciecierzycą na pewno uchroni nas przed napadami głodu i wycieczkami do najbliższego spożywczaka.

Komentarze

Popularne posty