Zdrowy Zakątek

SAŁATKA Z POMIDOREM, AWOKADO I CZERWONĄ CEBULĄ

SKŁADNIKI
2 PORCJE
salaterka poszatkowanej sałaty lodowej
1 pomidor malinowy
1 dojrzałe awokado
1/2 małej czerwonej cebuli
50 g sera feta
mieszanka świeżych ziół (około 2 łyżek): np. bazylia, oregano, tymianek
WINEGRET:
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
szczypta suszonego oregano lub ziół prowansalskich

PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki winegretu wymieszać w miseczce. Sałatę lodową doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą i sokiem z cytryny, wymieszać.
Dodać sparzonego, obranego, pozbawionego nasion i pokrojonego w kosteczkę pomidora (lub po prostu pomidora ze skórką pokrojonego na ósemki lub ćwiartki).
Następnie dodać awokado (obrane i pokrojone w kosteczkę) i cebulę pokrojoną w piórka. Posypać pokruszonym serem feta i świeżymi ziołami.
Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, polać winegretem i delikatnie przemieszać.


Komentarze

Popularne posty