Mieszaniec

Tym razem na stole zagosci kasza jaglana. Smak zimowej zakaski chodzil za mna od samego rana. Od czego zaczniemy? Moze najpierw kilka slow na temat kaszy jaglanej. Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar. Zatem warto ja jesc. 

Jaglany kacik

Potrzebujemy szklanke kaszy jaglanej, pomidorki koktajowe, awokado, orzechy wloskie, szczypte soli i pieprzu a takze olive z oliwek. Latwa w przyzadzeniu, smaczna w degustacji. Smacznego! 


Komentarze

Popularne posty