Mieszaniec

Jajko dobre na wszystko.:
Stanowią bogactwo składników odżywczych - Jedno jajko jest źródłem wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak witamina A, kwas foliowy, witaminy z grupy B, fosfor oraz selen.

Zawierają cenne dla organizmu białko - W jajach zawarte jest pełnowartościowe białko, łatwo przyswajalne przez układ pokarmowy człowieka i zawierające szereg aminokwasów niezbędnych do zachowania podstawowych funkcji życiowych. Ten składnik stanowi ważny element budowy narządów, tkanek i komórek.

Sprzyjają odchudzaniu - Ze względu na sporą zawartość białka, jaja szybko potrafią zapewnić uczucie sytości. To z kolei zmniejsza chęci na podjadanie między posiłkami i tym samym sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała.

Są zdrowe dla oczu - Zawarta w jajach luteina jest niezbędna do zachowania zdrowych oczu. Zapobiega wystąpieniu schorzeń, takich jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. Ponadto pozytywnie wpływa na ostrość widzenia.

Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 - Kwasy tłuszczowe omega-3 są ważnym elementem naszej diety, gdyż organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć. Są one między innymi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu czy zdrowia skóry.

Obniżają poziom cholesterolu - Badania kliniczne potwierdzają, że regularne spożywanie jaj może przyczynić się do obniżenia poziomu
całkowitego we krwi. Jest to związane z działaniem obecnej w ich składzie lecytyny oraz kwasami omega-3.

Podnoszą poziom dobrego cholesterolu - Do niedawna sądzono, że zbyt częste spożywanie jaj wywiera niekorzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Obecnie wiadomo, że jaja mogą przyczynić się do wzrostu dobrego poziomu cholesterolu (HDL) we krwi. To z kolei odgrywa również istotną rolę w procesie obniżania stężenia złego cholesterolu we krwi.

Wspomagają przebieg ważnych funkcji biologicznych organizmu - Jaja stanowią źródło cennej dla organizmu choliny. Składnik ten uczestniczy przy procesie metabolizowania węglowodanów, białek i tłuszczy. Ponadto, wywiera korzystny wpływ na układ nerwowy i wspomaga procesy usuwania toksyn z organizmu.

Obniżają poziom trójglicerydów we krwi - Nadmiar trójglicerydów we krwi może przyczynić się do wystąpienia schorzeń układu krążenia, takich jak miażdżyca czy choroba niedokrwienna serca. Obecność jaj w diecie może temu zapobiec.

Mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu - Ze względu na to, że jaja obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, przyczyniają się również do obniżenia ryzyka wystąpienia udaru mózgu. Chociażby z tego względu warto regularnie spożywać jajka.

Sałatka z jajkiem, szpinakiem i soczewicą

Składniki na 2-4 osoby
4- 6 jajek od szczęśliwej kury
szpinak drobnolistny baby
mix sałat najlepiej z sałatą radiccio
1 czerwona cebula
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
kiełki rzodkiewki
pestki dyni
pestki słonecznika

Na dressing:
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka ekologicznego chrzanu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu klonowego
sólo morska


Komentarze

Popularne posty