Smoothies dla pociech


Smoothies cieszą się coraz większą popularnością. I bardzo słusznie! To bardzo dobry sposób na przemyt wielu cennych składników w jednej szklance pysznego koktajlu. W zależności od upodobań lub przepisu, konsystencja smoothies może być mniej lub bardziej gęsta. Niejednokrotnie dodawany jest sok owocowy, woda mineralna lub jogurt. Świetnie sprawdzają się takie warzywa jak sałata, szpinak, kapusta włoska, jarmuż itp. Można jednak także sięgnąć po pietruszkę czy liście pokrzywy, kolendry. Nie nadają się jednak raczej inne zielone warzywa nieliściaste jak np. brokuły. Należy pamiętać, aby nie łączyć produktów skrobiowych z owocami. W przypadku owoców obowiązuje natomiast całkowita dowolność. Unikać zaś należy dodatku cukru. Lepiej wykorzystać inne przyprawy do wzmocnienia smaku, takie jak np. cynamon, sok z cytryny, miód. Warto dodać odrobinę oleju np. lnianego, z pestek winogron, oliwy z oliwek. Ułatwi to wchłanianie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach. Gotowe koktajle najlepiej spożyć od razu po przygotowaniu ze względu na utlenianie się witamin. Przygotowanie takich koktajli jest naprawdę proste i szybkie. Koktajle są bardzo sycące, łatwo przyswajalne, mogą nawet zastąpić podwieczorek czy kolację, są bogatym  źródłem białka i tłuszczu (zwłaszcza jeśli zawierają produkty mleczne), węglowodanów (dla osób na diecie lepsze będą koktajle warzywne), błonnika, składników mineralnych oraz witamin. To jest szczególnie atrakcyjna forma przemycania witamin i minerałów dzieciom. Dzieci, które nie zjadłyby takich ilości zielonych liści, mogą mieć je podane w formie pysznego, pożywnego i zdrowego koktajlu.Zawartość związków mineralnych w zielonych liściach przewyższa wielokrotnie tę znajdującą się w powszechnie spożywanych produktach, takich jak ziarna zbóż, ziemniaki, mleko czy mięso.
Liście tych warzyw są znacznie bogatsze w białko, witaminy oraz składniki mineralne niż ich bulwy czy korzenie. Przykładowo liście buraka czerwonego zawierają: 8 razy więcej wapnia, 3 razy więcej żelaza i magnezu, 6 razy więcej witaminy C, ok. 200 razy więcej witaminy A, ok. 2000 razy więcej witaminy K  niż bulwa buraka czerwonego. Ich główną zaletą jest duża zawartość chlorofilu, który nazywany jest też roślinną „krwią”. Jest bowiem podobny do krwi ludzkiej. Podobnie jak hem składa się z pierścieni pirolowych tworzących układ porfirynowy z położonym centralnie atomem magnezu w przypadku chlorofilu i atomem żelaza w przypadku hemu.

Chlorofil wykazuje szeroki pozytywny wpływ na organizm ludzki:
- ma działanie neutralizujące na wolne rodniki,
- stymuluje układ odpornościowy,
- normalizuje ciśnienie krwi,
- redukuje nieprzyjemny zapach z ust, nieprzyjemny zapach ciała,
- oczyszcza krew oraz organizm z toksyn,
- wykazuje działanie detoksykacyjne na wątrobę,
- wspomaga walkę z anemią,
- oczyszcza jelita,
- pomaga odmłodzić organizm i dodać ciału energii.

Nie masz pomysłu na szybką przekąskę dla dzieci? Wypróbuj przepisy na zdrowe koktajle, których przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Dzięki zawartości świeżych owoców dostarczają dziecku witamin, minerałów, przeciwutleniaczy oraz błonnika. To idealna propozycja na przekąskę pomiędzy posiłkami, która zapewni maluchowi porcję energii do nauki i zabawy.Chcialbys uzyskac wiecej przepisow, skontaktuj sie z KickTheTreat

Komentarze

Popularne posty