Cos na Szybko

Ach to lato, juz jego schylek... niestety czas przemija i nieublagalnie zblizamy sie do jesiennego nastroju z domieszkom melancholii i chlodnego powiewu. Ale tak naprawde to nie oznacza, ze musimy sie poddac temu klimatowi. Ostatnie lata to w kulinarnym świecie prawdziwy renesans wszelkiego rodzaju kasz. Hitem jest polska kasza jaglana, którą można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością nawet w Stanach Zjednoczonych. Ostatnio w kuchniach najlepszych fachowców w Europie furorę robi pochodząca z Bliskiego Wschodu kasza bulgur. Tajemniczy bulgur pojawił się w naszej kuchni m. in. jako efekt rosnącego zainteresowania zdrową żywnością i kulinarną tradycją Środkowego Wschodu. Ten tajemniczy przysmak to nic innego, jak specjalnie spreparowane ziarna pszenicy. To właśnie z nich sporządzane są takie danie, jak słynny pilaw czy tabouli. Dieta, w której pojawia się kasza bulgur, ma wiele korzyści dla naszego zdrowia. Te wyjątkowe ziarna pszenicy mają niezwykłą wartość odżywczą i mogą pomóc nam w chronieniu się przed licznymi chorobami. Wielką zaletą jest w ich przypadku wysoka zawartość błonnika. Bulgur dostarcza również sporych ilości tak ważnego dla serca potasu oraz żelaza i wapnia. Kolejną jego zaletą jest wysoka zawartość witamin z grupy B. W jaki sposób ta odmiana pszenicy wspiera nasze zdrowie? Przed jakimi chorobami może nas uchronić dieta z udziałem tego wyjątkowego daru natury? Kasza bulgur świetnie działa na układ pokarmowy. Oczyszczany ze szkodliwych toksyn nie tylko sprawniej działa, ale i chroni nas przed rakiem jelita grubego. Zawartość potasu pozwala z kolei wzmacniać serce oraz obniża ciśnienie krwi. Mniejsze ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu to bez wątpienia wielkie korzyści wynikające z sięgania po ten produkt. Witaminy z grupy B pomagają z kolei zachować prawidłową przemianę materii, wpływają też korzystnie na cały nasz organizm. Stosowany jako alternatywa dla tradycyjnego ryżu, bulgur może pomóc nam w urozmaiceniu diety i zachowaniu lepszej formy. Dieta z jego udziałem każdemu z nas wyjdzie na zdrowie. Ostatnie lata to w kulinarnym świecie prawdziwy renesans wszelkiego rodzaju kasz. Hitem jest polska kasza jaglana, którą można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością nawet w Stanach Zjednoczonych. Ostatnio w kuchniach najlepszych fachowców w Europie furorę robi pochodząca z Bliskiego Wschodu kasza bulgur.


Komentarze

Popularne posty