Mieszaniec

Sałatka owocowa to istna bomba witaminowa. Szybko jednak zamienia się w bombę kaloryczną, jeśli podamy ją z górą bitej śmietany lub lodami. Jakie inne dodatki możemy wykorzystać, aby standardowa sałatka nabrała smaku, a jednocześnie pozostała zdrowa i nie doda nam kilku zbędnych centymetrów w biodrach? Uważasz, że przygotowanie sałatki owocowej to bułka z masłem? Jeżeli pragniesz zachwycić swoje podniebienie nieco więcej wymagajmy od siebie, bowiem pokroić owoce i wrzucić je do miski to nie wszytsko. Atrakcyjny wygląd i niezapomniany smak to gwarancja na rozpieszczone podniebienie. Jakich owoców użyć do sałatki? Postaw na owoce sezonowe. Na pewno nieraz byłaś rozczarowana smakiem zakupionych jagód czy jabłek. Jeżeli kupujesz owoce pochodzące z drugiego krańca świata, i to poza sezonem ich świetności, może cię czekać niemiła niespodzianka. Z tego powodu najlepiej zaopatrzyć się w lokalne produkty sezonowe. Niezwykle ważne jest także, abyś do sałatki dodała owoce o tym samym stopniu dojrzałości. Niestety, jeżeli część składników będzie rozmiękczona, a część twarda, sałatka nie będzie zbyt smaczna. Podobnego braku konsekwencji unikniesz, wybierając owoce miękkie i dojrzałe, a jednocześnie lekko chrupkie. Aby sałatka wyglądała atrakcyjnie, użyj owoców w różnych kolorach i o różnej teksturze. Wybierz produkty w apetycznych barwach zieleni, pomarańczy, czerwieni i fioletu, a doskonale zaznaczysz obecność i indywidualność każdego ze składników. Pamiętaj także, że niektóre owoce mają nasiona, inne są chrupiące. Niektóre są soczyste, a inne mają włóknistą skórkę. Wymieszaj je wszystkie ku uciesze podniebienia. Przed wrzuceniem do miski owoców takich jak wiśnie czy truskawki powinnaś pozbyć się szypułek, pestek i skórek (jeżeli konieczne). Kiedy każdy owoc jest odpowiednio przygotowany, sałatka wygląda apetyczniej, a twarde elementy nie zagrażają zębom osób ją konsumujących. Pamiętaj, że każdy owoc powinien być pokrojony na jednakowe kawałki. W ten sposób nie tylko nadasz sałatce ciekawy wygląd, ale i sprawisz, że będzie łatwiejsza do zjedzenia. Nieważne, czy kawałki będą małe, czy duże – ważne, aby były jednolite. Nie zapominaj także o równych proporcjach poszczególnych składników. Po dobraniu i pokrojeniu owoców skropl sałatkę sokiem lub posyp startą skórką cytryny albo limonki. Cytrusy zapobiegają czarnieniu owoców, a do tego wzbogacą ich walory smakowe. Jeżeli lubisz lekko kwaskowate przekąski, po wymieszaniu składników na wierzchu sałatki umieść dodatkową warstwę startej skórki z cytrusa. Mięta często stosowana jest do przybrania sałatki owocowej… po czym zostaje z niej wyjęta lub zgarnięta na bok. Tymczasem zioła, w szczególności mięta, dodają sałatkom świeżości. Szczególnie korzystnie komponują się z melonem, jagodami i cytrusami. Jeżeli kosztując owoców stwierdziłaś, że część z nich jest niedojrzała i cierpka, potraktuj je hojną dawką cukru granulowanego. W mig rozpuści się i wniknie w głąb owoców, ratując smak przyrządzonej przez ciebie sałatki. Lekką sałatkę owocową przybrać możesz bitą śmietaną lub jogurtem – zwłaszcza jeżeli dodałaś do niej jagody lub owoce pestkowe. W ten sposób nadasz jej kremową gładkość i aksamitny smak. Dzis zapraszam na:

KOLOROWY DESEN

Skladniki:
- maliny
- truskawki
- kiwi
- czeresnie
- morela
- jagody
- imbir
- jogurt naturalny

Komentarze

Popularne posty