Niedzielny rarytas

''Lody kojarzą nam się z tłustymi, śmietanowymi i słodkimi deserami. Już pomijając dodatki, te tradycyjne, a tłustej śmietance mogą być prawdziwą bombą kaloryczną. Mogą, ale nie muszą! Nasze użytkowniczki pokazały, że ten pyszny deser może zamienić się w niskokaloryczną i wartościową przekąskę. Lody kojarzą nam się z tłustymi, śmietanowymi i słodkimi deserami. Już pomijając dodatki, te tradycyjne, na tłustej śmietance mogą być prawdziwą bombą kaloryczną. Mogą, ale nie muszą! Nasze użytkowniczki pokazały, że ten pyszny deser może zamienić się w niskokaloryczną i wartościową przekąskę. Lody to świetny pomysł na popołudniową przekąskę. Widząc co dzieje się z produkcją żywności, część z nas decyduje się na domową „produkcję” mrożonego deseru. Nie potrzebna jest nawet maszynka po przygotowywania. Wystarczy blender, ewentualnie mikser, aby już po kilku godzinach cieszyć się smakowitymi lodami z podstawowych składników. Owoce do sporządzana lodów najlepiej wybierać sezonowe lub mrożone, zebrane w sezonie. Plusem własnoręcznie przygotowanych lodów jest nie tylko możliwość doboru najlepszej jakości składników. Jeśli jesteśmy na diecie to też doskonała okazja, aby drastycznie zmniejszyć kaloryczność takiego deseru i poprawić dietetyczne walory. 

Lody waniliowo-owsiane 

Składniki:
Mleko spożywcze 0.5 % tłuszczu 225 g (1 szkl.)
Otręby owsiane 40 g
Fruktoza 15 g (3 płaskie łyżeczki)
Jaja kurze całe 60 g (1 sztuka)
Serek Homogenizowany Naturalny 0% tłuszczu 200 g
Aromat waniliowy 6 g (1 płaska łyżeczka)


Sposób przygotowania:
1. Mleko razem z aromatem waniliowym zagotować. Dodać otręby i łyżkę fruktozy. Całość podgrzać, aż otręby napuchną, a mleko lekko zgęstnieje.
2. Do mleka dodać jajko, mieszać jeszcze przez minutę i zdjąć z ognia.
3. Dodać wcześniej przygotowany serek (serek homo+2 łyżki fruktozy). Całość wymieszać.
4. Przełożyć masę do 2 szklanek i wstawić do zamrażarki na 4 godz.
5. Mieszać średnio co godzinę, aby nie zrobiły się kryształki lodu.
6. Smacznego!
7. Zamiast fruktozy można użyć słodzik''

Komentarze

Popularne posty